Ciklus filmova Zvonimira Berkovića u "Kinoteci"

CIKLUS filmova Zvonimira Berkovića, u sklopu kojeg će se prikazati svi igrani filmovi tog istaknutog hrvatskog redatelja, održat će od 2. do 16. prosinca u zagrebačkoj "Kinoteci" i Teatru Exit.

Ciklus otvara klasik hrvatske kinematografije, film "Rondo" iz 1966., priča o ljubavnom trokutu uz partiju šaha. Taj Berkovićev prvijenac dobio je na festivalu u Puli šest nagrada, a bio je nagrađen i za scenarij na festivalu u Atlanti (SAD). Glavne uloge imaju Relja Bašić, Milena Dravić i Stevo Žigon.

Sedam dana kasnije na rasporedu je "Putovanje na mjesto nesreće" iz 1971., psihološka drama o ženi koju slučajni sudionik prometne nesreće izvijesti da joj je stradao muž i uvjeri je da se u nju zaljubio "prije prvog pogleda". Među ostalima, u filmu glume Ana Karić i Rade Šerbedžija.

Film "Ljubavna pisma s predumišljajem" iz 1985. prikazat će se 15. prosinca. Zlatko Vitez, Kruno Šarić i Irina Alferova protagonisti su priče o profesoru koji se u bolnici zaljubljuje u suprugu pacijenta sa susjednog kreveta te joj počinje slati ljubavna pisma.

Dobitnik četiri Zlatne arene s pulskog festivala, film "Kontesa Dora" iz 1993., zatvorit će 16. prosinca Berkovićev ciklus. U tom filmu o prvoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević glume, glavne uloge tumače Alma Prica i Rade Šerbedžija.

Zvonimir Berković (Beograd, 1928.) studirao je violinu i režiju, a na filmu je počeo raditi 1954. kao dramaturg. Više je puta bio nagrađivan kao redatelj i scenarist. Berković je dugo predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a posljednjih deset godina pisao je novinske kolumne. Početkom 60-ih režirao je dokumentarce "Balada o pijetlu" i "Moj stan".

Ciklus organizira Filmski centar. Ulaz je besplatan.

Pročitajte više