Čime se bavi UN: "Nije u redu da Messi zarađuje više nego 1693 nogometašica"

Foto: UN Facebook

UJEDINJENI narodi su na svom profilu na Facebooku 24. lipnja istaknuli da poznati nogometaš Lionel Messi godišnje s bonusima zarađuje 84 milijuna eura, dok plaće 1693 profesionalne nogometašice iz sedam najvećih liga svijeta godišnje iznose 42,6 milijuna eura. 

U statusu su pak podsjetili na Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene i pozvali da se javnost pridruži UN-u u traženju jednake plaće za muškarce i žene u sportu. 

UN na svojim Facebook stranicama poručuje da “sport ima moć promijeniti živote. Sport je jedan od najsnažnijih načina postizanja rodne ravnopravnosti jer žene i djevojke uči timskom duhu, oslanjanju na vlastite snage, izdržljivosti i samopouzdanju.”

Princip uravnilovke

Nažalost, u ovom primjeru se UN očito vodio principom uravnilovke, čime je ideji da žene za isti posao trebaju biti plaćene jednako kao muškarci učinio medvjeđu uslugu. 

UN nije uzeo u obzir da su popularnost i financijska moć muškog i ženskog nogometa različite i da bi provođenje njihove ideje u praksi predstavljalo financijski krah ženskog nogometa koji si još ne može po pravilima tržišta priuštiti da jednoj sportašici godišnje plaća 84 milijuna eura. U svakom slučaju, postoje mnogi pametniji načini da se ukaže na to da žene, kao i muškarci, trebaju imati istu plaću za isti posao.

Nije jasno hoće li UN natjerati publiku da odlaze na utakmice ženskog nogometa kao što odlaze gledati Messija, ili žele natjerati sponzore da jednako plaćaju anonimne sportaše koliko i najboljeg nogometaša na svijetu.

Pročitajte više