Umjesto po bolnici, Sanader šeta po shopping centru, ali sud to uopće ne zanima

Foto: Čitatelj Indexa

IVO SANADER trebao je biti danas i sutra na Županijskom sudu u Zagrebu kako bi se nastavilo suđenje za slučaj Fimi media. No, kako je prošlog tjedna njegov odvjetnik Čedo Prodanović predao bolničku dokumentaciju prema kojoj Sanader ima bolničke pretrage otečenih limfnih čvorova, suđenje je odgođeno. Po tko zna koji put. 

>>FOTO Sanader izbjegao ročišta jer je završio u bolnici, a jučer je šetao po shopping centru
 
Činjenica da ga je čitatelj Indexa u međuvremenu, točnije ove subote, vidio i fotografirao u zagrebačkom Kaptol centru, ne mijenja stvari i zbog te činjenice nitko neće odgovarati. 
Nisu nas ni pitali fotografiju na uvid
 
Naime, Index je u nedjelju objavio članak s fotografijama Sanadera u shopping centru, no kako smo istražili, ni Županijski sud, a ni DORH, nisu od Indexa eventualno zatražili dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li zaista Sanader u to vrijeme, kada je trebao biti na bolničkom liječenju, šetao po trgovačkom centru. Sudeći prema odgovorima koje smo dobili, to neće ni napraviti. 
 
"Rasprava u ovom predmetu je odgođena radi bolničke obrade opt. Ive Sanadera, za što je sud dobio valjanu medicinsku potvrdu. Nastavak rasprave je, prema ranije određenom rasporedu - 07. studenog 2017. kada će se, prema potrebi, razmatrati zdravstveno stanje optuženika i njegova daljnja raspravna sposobnost. Ivo Sanader je, do sada, uredno dolazio na zakazane rasprave", stoji u odgovoru glasnogovornika suda, suca Krešimira Devčića.
 
Pitanje Županijskom sudu bilo je jednostavno i glasilo je: Što će poduzeti temeljem objavljenih fotografija te hoće li biti istrage?
 
Pravosuđe bi trebalo ispitati medicinsku dokumentaciju i pozvati odvjetnike, no čini se da to neće napraviti. U DORH-u nam kratko kažu kako su naš upit proslijedili nadležnim službama, no činjenica je da je sudski postupak u tijeku te nemaju previše ovlasti u ovom slučaju.  
 
Sudi se HDZ-u za korupciju 
 
Podsjetimo kako je suđenje za slučaj Fimi media trebalo biti nastavljeno prošlog utorka, no Sanader se nije pojavio jer je dan ranije zadržan na bolničkim pretragama. Ročišta su trebala biti održana 17., 18., 24., i 25. listopada. U ta četiri ročišta trebalo je biti ispitano 20 svjedoka. 
 
Podsjetimo kako se na tom suđenju sudi i stranci HDZ, bivšem stranačkom rizničaru Mladenu Barišiću, vlasnici Fimi medije Nevenki Jurak, bivšoj HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade i HDZ-a Ratku Mačeku.
 
Fimi media je najveća korupcijska afera hrvatske politike i krunski dragulj kriminalne povijesti HDZ-a. Afera u kojoj je HDZ, preko marketinške tvrtke Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak, iz državnih i javnih tvrtki, a po direktnom nalogu Ive Sanadera, izvukao na milijune kuna za potrebe HDZ-a. Afera još uvijek nema svoj sudski epilog. Lani je, naime, Vrhovni sud ukinuo presude Sanaderu, HDZ-u i svim ostalim okrivljenicima za Fimi mediju, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

HDZ-ovci izvukli 70 miijuna kuna
 
Sanader i njegova bivša stranka HDZ u ovoj aferi optuženi su za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.
 
Suđenje je u lipnju prošle godine krenulo ispočetka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.
 
HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Pročitajte više