CIPAR OD TURSKE TRAŽI JEDNAKI TRETMAN U EU

Turska bi Cipar trebala tretirati kao i sve ostale članice Europske unije želi li početi pregovore o članstvu s EUom, rekao je u četvrtak ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos.

Turska ne priznaje Cipar i drži svoje snage na sjeveru tog podijeljenog otoka. Šefovi država i vlada 25 zemalja članica EU trebali bi u prosincu odlučiti hoće li s Ankarom započeti pregovore o članstvu. Europska komisija preporučila je ovoga mjeseca otvaranje pregovora s Turskom.

"Cipar u načelu nije protiv, pod uvjetom da se Turska prema Cipru odnosi s istim onim obvezama koje ima i prema svim ostalim članicama EU-a", rekao je Papadopoulos novinarima.

Ciparski dužnosnici kazali su kako od Ankare očekuju da prizna ciparsku vladu. Očekuju također i mjere prema povlačenju turske vojske, ograničavanje useljavanja Turaka na sjever otoka te prekid gradnje na zemljištima u vlasništvu ciparskih Grka.

Ciparsko članstvo u EU u teoriji se odnosi na cijeli otok, no u praksi je ograničeno na njegov jug, koji vodi međunarodno priznata vlada ciparskih Grka.

Cipar je u EU ušao u svibnju, tjedan dana nakon što su ciparski Grci odbili UN-ov plan o ujedinjenju otoka. Ciparski Turci plan su prihvatili. Državu ciparskih Turaka na sjeveru otoka priznaje samo Ankara.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više