Cipar odredio rok od 10 dana da ubije sve skakavce

CIPAR je u petak odredio rok od 10 dana da potamani milijune pustinjskih skakavaca i tako spriječi lijeganje ličinki i trajno naseljavanje otoka, nakon što su golemi rojevi tih kukaca početkom tjedna došli do zapadnog dijela Cipra prvi put u povijesti.

Direktor u ministarstvu poljoprivrede Antonis Konstantinu rekao je da se skakavci još nisu dovoljno razvili da mogu leći ličinke, što se svakako mora izbjeći.

"Moramo djelovati na temelju pretpostavke da nam preostaje još samo desetak dana, tijekom kojih im moramo smanjiti populaciju do te mjere da spriječimo lijeganje ličinki", izjavio je za ciparski radio. Pustinjskim skakavcima treba mjesec i pol da odrastu dovoljno za lijeganje ličinki.

Vjeruje se da su skakavci do Cipra stigli s toplim jugom iz sjeverne Afrike, u kojoj ih je ove godine više nego ijednom u proteklom desetljeću.

Ciparske vlasti u četvrtak su počele iz zraka zaprašivati skakavce, nastojeći ih spriječiti da se s razmjerno pustog zapadnog dijela otoka prebace na plodne doline u središnjem i istočnom dijelu.

Pročitajte više