Ćiro se 2005. kandidirao za predsjednika. Bio i na Bandićevoj listi za dijasporu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

UMRO JE Miroslav Ćiro Blažević. Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Umro je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo. Za dva dana je trebao proslaviti 88. rođendan.

>> Umro je Ćiro Blažević

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Ćiro Blažević kandidirao se za predsjednika Hrvatske 2005. godine kao neovisni kandidat. Završio je deveti s 0.8 posto glasova, odnosno 17.847 glasova. Pobjednik je, podsjetimo, bio Stjepan Mesić, a druga je bila Jadranka Kosor.

Blažević je za kampanju potrošio 200.000 eura, zbog čega je, kako je kazao, "jako žalostan". "Puno je to novca, iako si ja utvaram da sam bogat čovjek", govorio je tada.

Govorio je tada da je vodio atipičnu kampanju, uz minimalne troškove, te da stoga može posvjedočiti da su dvoje favorita u svojim kampanjama potrošili znatno više nego što prikazuju. Govorio je i da je odustao od izbornih plakata te da je 100.000 kuna, koliko je isprva planirao potrošiti u tu svrhu, preusmjerio onima kojima je taj novac najpotrebniji.

Godine 2016. na parlamentarnim izborima bio je kandidat liste kandidata Koalicije za premijera, koju je predvodio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, za dijasporu. Bio je nositelj liste, a osvojio je svega 259 glasova.

 

Pročitajte više