Čitateljica: U KBC-u Osijek se pokvario uređaj za zračenje. Ženama prekidaju terapiju

Foto: PIXSELL

IZ KBC-a Osijek pohvalili su se novim dijagnostičkim PET CT uređajem kojim žele poboljšati zdravstvenu skrb pacijenata. No, čitateljica Indexa požalila nam se kako osječka bolnica na čelu s ministrom Berošem ne vodi brigu za najugroženije pacijente. Ispričala nam je kako je već duže vrijeme u kvaru uređaj za zračenje za oboljele od raka. 

"Uređaj koji je navodno star 13 godina je u zadnja dva tjedna već drugi put u kvaru i mislim da je to jedini uređaj u bolnici. Na tom uređaju zrače se pacijentice s područja čak pet županija jer do Zagreba nema drugog uređaja. Sve te žene s karcinomom već drugi put prekidaju liječenje koje se mora provoditi u kontinuitetu da bi imalo učinka”, požalila se čitateljica Indexa koja je željela ostati anonimna. 

KBC nije demantirao prekide liječenja 

O navedenim problemima upitali smo ravnateljstvo KBC-a Osijek. Zanimalo nas je koliko uređaja bolnica posjeduje, jesu li bili u kvaru te je li zbog toga pacijentima otkazana terapija. Iz KBC-a su tek odgovorili na dio pitanja, no nisu demantirali navode čitateljice da pacijenti prekidaju liječenje. 

"Klinički bolnički centar Osijek posjeduje dva uređaja za radioterapiju, tzv. linearne akceleratore. Jedan uređaj je star 13 godina, a drugi šest godina. Oba uređaja su pokrivena cjelovitim održavanjem te se u slučaju kvara popravljaju u najžurnijem roku. 

Uređaji su različitih proizvođača te se pacijenti koji su predviđeni za zračenje na pojedinom uređaju mogu isključivo zračiti samo na tom uređaju, što bi značilo da nema mogućnosti prebacivanja na drugi uređaj”, rekli su iz KBC-a.

Dodali su kako do kraja godine planiraju zamijeniti uređaj koji je star 13 godina te instalirati dodatna dva uređaja kako bi do kraja 2024. godine imali ukupno četiri operativna linearna akceleratora za provođenje radioterapije. 

Iz KBC-a Osijek nisu nam odgovorili je li uređaj trenutno u kvaru i prekida li se zbog kvara terapija, kao ni što bolnica čini po tom pitanju. 

Ministarstvo zdravstva bez odgovora 

Hrvatska je u svjetskom vrhu po smrtnosti od raka, a procjenjuje se da će svaki treći stanovnik oboljeti od ove zloćudne bolesti. Terapija zračenjem ovim suvremenim uređajem najčešće se propisuje za oko 70% onkoloških bolesnika, a za neke od njih je to ujedno i osnovni način liječenja. Hrvatske bolnice imaju tek 15 uređaja tog tipa, što je ispod europskog prosjeka po glavi stanovnika. 

Europska unija je još 2021. godine osigurala Hrvatskoj novac za nove onkološke uređaje, a ministar Vili Beroš je tek početkom ove godine potpisao ugovore za 21 linearni akcelerator u vrijednosti od 55 milijuna eura, od čega tri uređaja za radioterapijsko liječenje stižu u osječku bolnicu.

Upitali smo Ministarstvo zdravstva o navedenim otkazivanjima terapije zbog zastarjelih uređaja te zbog čega se čekalo tri godine na povlačenje europskog novca za nove radioterapijske uređaje koji bi zamijenili stare i osigurali pravovremenu zdravstvenu skrb. Odgovore do objave teksta nismo dobili. 

Pročitajte više