Član Bandićeve stranke: Tomašević kaže da su naši amandmani nezakoniti, nije istina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Kluba gradskih zastupnika stranke Bandić Milan 365 Nenad Predovan je opovrgnuo tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da su njihovi amandmani na gradski proračun nezakoniti i poručio kako im je prioritet mjera roditelj odgojitelj.  

Mjera roditelj odgojitelj, koju treba u nekim elementima modificirati, bila je dobra podloga da se kroz stručnu raspravu dođe do toga da Zagreb može biti "izvoznik te demografske mjere u cijelu Hrvatsku", rekao je Predovan na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine koja će se baviti prijedlogom proračuna za 2022.  

Tomašević: BM 365 ima genijalnu ideju da ponovi isti trik

Tomašević je jučer za amandmane Kluba BM 365 rekao kako su protuzakoniti jer zadiru u Opći dio proračuna, a sadržajno su neprihvatljivi.

"Stranka BM 365 je došla na genijalnu ideju da drugi put ponovi isti trik, da se prodaju Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin. Znači, kako je ove godine fiktivno zakrpana proračunska rupa od milijardu kuna, to je ideja da se napravi i sljedeće godine", ustvrdio je Tomašević.

Predovan je odgovorio da iz Tomaševića, kada tvrdi da su njihovi amandmani nezakoniti, progovara "propali student prava", a kad amandmane ocjenjuje kao vrhunac financijske neodgovornosti iz njega govori "zaslijepljeni aktivist". 

Klub BM 365 predlaže da se 220 milijuna kuna uzme iz prodaje dijela građevinskih objekata jer Grad u svojem vlasništvu ima takvih objekata u vrijednosti od oko 25 milijardi kuna.

To je, kaže Predovan, mjesto gdje se može zagrabiti, a da se ne ide na povećanje cijena komunalija ili pogotovo na ukidanje socijalnih mjera, kao što je demografska mjera roditelj odgojitelj.

Predovan: Tomašević predvidio 100 milijuna kuna manje od prodaje

Navodi i 100 milijuna kuna iz prodaje udjela u glavnici APIS-a jer misle da je "manira lošeg gospodara to što je Tomašević u proračunu koji je predložio predvidio od te prodaje 350 milijuna kuna, a matematika govori da je to za punih 100 milijuna kuna više". 

Predovan je rekao da u rashodovnom dijelu idu na potpore i subvencioniranje radijskih i televizijskih sadržaja za dva milijuna kuna, 11.6 milijuna kuna predložili su za poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, dva milijuna kuna za razvoj potpore u poljoprivredi, a za sport planiraju da se proračun digne na razinu prije pandemije.

Za tehničku kulturu predložili su milijun kuna, za školske građevinske objekte 10 milijuna kuna. Planirali su i da sredstva od dva milijuna kuna za građanski odgoj svedu na nulu, jer kad odgoj počne za to se rebalansom mogu namaknuti novci.

Pročitajte više