INTERVJU Član Glavnog odbora SDP-a Jimoh Akinyemi: "Šest izbora smo izgubili, krivac je Milanović"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Index

NAKON što je Kolinda Grabar-Kitarović ukazala povjerenje Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade, čini se kako se kriza vlasti koja traje već mjesecima napokon okončala. No, za razliku od stabilnosti (naizgled) konsolidirane pobjedničke HDZ-MOST opcije, unutarstranačka kriza u obezglavljenom SDP-u i dalje je u punome jeku.

SDP novog šefa stranke bira 19. studenog, a čak deset SDP-ovaca odlučilo je istaknuti svoju kandidaturu za mjesto predsjednika - Tonino Picula, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Domagoj Hajduković, Gordana Sobol, Karolina Leaković, Vesna Škulić, Kristijan Mohorović i Dušan Polovina.

Ukoliko nitko od navedenih u prvom krugu ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, u drugom krugu 26. studenog SDP-ovci će birati između dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Index se za komentar obratio Jimohu Ajiboli Akinyemiju, slavonskom Nigerijcu iz Ivankova i članu Glavnog odbora SDP-a.

Rodom ste iz Nigerije - kako biste opisali život u Hrvatskoj?

"Mogu reći da je sve u redu. Ja sam se potpuno integrirao u društvo i oko mene su uglavnom odlični ljudi. Ovdje imam jako puno prijatelja svih profila, i što mi je najvažnije, imam Svemogućeg Boga koji me usmjerava u životu. Hvala mu".

Čime se danas bavite izvan politike?

"Donedavno sam bio obrtnik, a sada sam državni službenik. Mogu vam reći da su ljudi ovdje izvanredni. Ovim putem zahvaljujem svim nadređenima te ostalim kolegicama i kolegama na poslu. Oni su mi priredili toplu dobrodošlicu i uvijek su svi spremni pružati potrebnu pomoć. To je okruženje na koje bi svatko bio ponosan. To je za mene „Lijepa naša“. Još jednom svima velika hvala".

Kako to da ste se odlučili učlaniti u SDP - kada ste postali članom stranke?

"Ukratko - zbog politike koju je vodio pokojni predsjednik SDP-a Ivica Račan. U SDP sam se učlanio 1999 godine. Predsjednik sam Općinske organizacije SDP-a te sam obnašao razne funcije na županijskoj razini.

Član sam Glavnog odbora (najvećeg tijela SDP-a) i to drugi put zaredom. Ovim putem svima zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Ponovo sam se kandidirao za člana Glavnog odbora i za člana predsjedništva SDP-a, a uz Božju pomoć vjerujem u uspjeh".

SDP je izgubio na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine - tko je po Vama odgovoran za te poraze i zašto je do njih došlo?

"Jedini krivac je predsjednik SDP-a, i to zbog nelogične retorike. Šest puta je koristio istu retoriku, i šest puta smo izgubili izbore. Ne može netko spominjati nečiju majku u kampanji i ne osjećati potrebu ispričati se. To je ispod svake razine pristojnog komuniciranja za predsjednika bilo koje stranke, a kamoli predsjednika SDP-a ".

Što mislite o Zoranu Milanoviću? Jeste li se ikada usprotivili njegovim odlukama ili potezima? Je li on bio dobar Predsjednik SDP-a?

"Jesam, većinom zbog takve retorike, a pogotovo zbog izbacivanja Slavka Linića".

Zoran Milanović je u 2016. godini u više navrata koristio oštru nacionalističku retoriku. Što mislite o njegovom javnom djelovanju u ovoj godini?

"Nekoliko njegovih istupa nikako nisu bili istupi jednoga lidera. Bili su većinom ispod razine koja se očekuje od predsjednika SDP-a. Takvi istupi iritirali su naše birače".

Trenutačno se u izbornoj utrci za Predsjednika SDP-a nalazi desetak osoba - Ranko Ostojić, Tonino Picula, Orsat Miljenić, Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić, Gordana Sobol i Karolina Leaković. Imate li među njima favorita?

"Moj favorit je Davor Bernadić  i evo zašto: predsjednik SDP-a mora prije svega voljeti svoju stranku i biti spreman na dijalog bez animoziteta prema bilo kome. Predsjednika se nitko ne smije bojati, već ga svi trebamo poštivati. Tu Bero nema konkurenata. On je uvijek sa članovima na terenu i spreman je pomoći svakome kad god zatreba. On je jedan od onih koji su imali hrabrost suprotstaviti se dosadašnjoj politici samovolje u stranci i nikada nije bio klimač glave. On je SDP-ovac od glave do pete".

Postoji li među njima netko tko, po Vama, ne bi trebao biti Predsjednik SDP-a? Ako postoji, tko i zašto?


"Postoji i to su svi koji su do sada bili okosnica politike koja nas je dovela do najtežeg poraza u ovom stoljeću".

Koje su, po Vama, promjene koje SDP treba provesti kako bi ponovno osvojio povjerenje birača?

"Trebamo provesti promjene, raditi sve suprotno dosadašnjoj politici stranke".

Proteklih nekoliko godina svjedočimo sve većim podjelama u hrvatskom društvu. Kako Vi ocjenjujete aktualnu društvenu klimu u Hrvatskoj?

"U Hrvatskoj se 86 posto građana izjašnjava katolicima, a to je veliko mnoštvo naroda!

Osobno smatram da odgovor na ovo pitanje leži u Evanđelju po Mateju 5: 22-25. U Hrvatskoj smo zaboravili da smo svi djeca Božja i da se svatko od nas treba pomiriti sa svojim bratom. A svi smo mi braća u Kristu. Nesloga nam ništa dobroga neće donijeti. Svi se moramo mijenjati, a prije svega iskreno poštivati Božje zakone, koji su garancija za blagostanje i dobar život u Hrvatskoj.

Drugi odgovor je u Bibliji (Dj 4,32.34): "U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. Nitko među njima nije oskudijevao".

Još jedan odgovor leži u  Poslanica Galaćanima 3, 26:29: "Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste.  Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!  Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju".

Potrebna nam je istina u rasvjetljavanju događaja iz povijesti, a ne ideologija. Dakle, za istinski mir i jedinstvo u narodu potreban je mir i jedinstvo u odnosu s Bogom kod svakog pojedinca. Iz tog odnosa proizići će poštenje, solidarnost, napredak i snaga", zaključuje Akinyemi za Index.
 

Pročitajte više