Štern: Država ima pravo određivati uvjete poslovanja, tko se ne slaže, može otići

Foto: U mreži Prvog / HRT

PREDSJEDNIK uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, član uprave Petrola Vladimir Kuzmić, predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac i energetski konzultant Davor Štern su gostovali u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog. Razgovarali su o najnovijem poskupljenju goriva, nakon kojeg eurosuper 95 košta 1.33 eura (10.02 kune) po litri, a dizel 1.47 eura (11.08 kuna).

Kuzmić je istaknuo da su cijene goriva na njihovim benzinskim crpkama pojeftinile u odnosu na jučerašnji dan. "Cijene su od ponoći na Petrolovim i Croduxovim benzinskim crpkama 1.33 eura po litri za benzin i 1.47 eura po litri za dizel. Cijene su usklađene s odredbama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata", kazao je. 

"Pojedina iskakanja nisu dugoročno isplativa"

Objasnio je da su 1. siječnja cijene goriva na njihovim crpkama rasle zato što su "maloprodajne cijene korigirali za iznos trošarine jer je vlada 29. prosinca donijela uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju, koja je stupila na snagu 1. siječnja, kojom su trošarine vraćene na iznose koji su bili prije regulacije".

"Od samog početka, od listopada 2021., kada je vlada prvi put intervenirala, jer svjedočimo utjecaju koji imaju covid i kriza u Ukrajini na cijene goriva, vlada vodi jednu konzistentnu politiku zaštite građana i gospodarstva. Svi moramo shvatiti da smo dio jedinstvenog sustava kojem je konačni cilj da bude servis građanima i gospodarstvu", dodao je Kuzmić. 

"Pojedina iskakanja, na koja netko eventualno ima pravo, nisu dugoročna isplativa jer moraju voditi brigu o zadovoljstvu kupaca, a to su građani", poručio je predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan. Smatra da je situacija s Petrolom nepotrebno nastala. Kuzmić tvrdi da svakodnevno prate broj izdanih računa i da ne primjećuju značajan pad prometa. 

"Još nemamo nikakav odgovor Ustavnog suda"

Kuzmić je naglasio da je jedan odlazak pompozno najavljen, ali da se zapravo ne radi o velikom potrošaču. "Naša najava u srijedu je bila vapaj, odraz našeg nezadovoljstva uvjetima u kojima poslujemo na tržištu naftnih derivata od listopada 2021., gdje smo neprekidno izloženi regulaciji cijena naftnih derivata u različitim oblicima", rekao je.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je kako još nemaju nikakav odgovor od Ustavnog suda, nakon što su podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti uredbi o maloprodajnim cijenama goriva. Miljavac je kazao kako i dalje posluju po uvjetima koji nisu dovoljni da podmire svoje osnovne potrebe u smislu održavanja normalnog poslovanja.

"Imamo i problem diskriminacije. Mi smo maltene na marginama svih ekonomskih događanja, imamo pravo raditi s gubitkom 14 mjeseci, nitko ne vodi računa o nama kao dijelu poduzetništva koji smo godinama stvarali svoje firme, uložili sav svoj kapital i život", požalio se Miljavac.

"Mali distributeri moraju imati olakšice"

Energetski konzultant Davor Štern je poručio kako država ima pravo određivati uvjete poslovanja na svom tržištu, a kompanije koje se s time ne slažu imaju mogućnost zatvaranja tvrtki ili odlaska s tržišta. 

"Istovremeno otvara se pitanje koje je najvažnije - smije li se i može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima na tržištu. Troškovi nabave sirovine za male su uvijek viši. Kupuju iz 3. ili 4. ruke, a imaju iste troškove kao i veliki", rekao je Štern.

Zaključuje da je došlo vrijeme da "država napravi razliku između poslovanja za male distributere i da se uvede i vodi računa o tome da mali distributeri trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike".

Pročitajte više