Članice EU dogovorile lakše uvođenje viza u slučaju dolaska većeg broja migranata

Foto: Hina

MINISTRI unutarnjih poslova zemalja članica EU-a usuglasili su stajalište za pregovore s Europskim parlamentom o prijedlogu da se uvede brža mogućnost suspenzije bezviznog režima, neka vrsta osigurača u slučaju zlouporabe ili u slučaju velikog dolaska migranata.


"Opća je tendencija liberalizacija viznog sustava, a danas je usvojeno opće stajalište o suspenziji bezviznog režima. To je način osiguranja u slučaju da se ne poštuju uvjeti tako da Vijeće ima mogućnost ukiniti liberalizaciju bezviznog režima", rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Komisija je predložila taj mehanizam na poticaj Njemačke i Francuske nakon što je EU sklopila sporazum s Turskom o rješavanju izbjegličke krize, a koji uključuje i ukidanje viza za turske građane. U EU se pribojavaju da bi zbog ukidanja viza moglo doći do porasta zahtjeva za azilom turskih građana ili nelegalnog useljavanja.

Prema prijedlogu, taj mehanizam bi se mogao aktivirati prema bilo kojoj zemlji koja je dobila bezvizni status i omogućiti suspenziju na šest mjeseci u slučaju bilo kakvih problema.

"Vizna liberalizacija ima velikih prednosti za EU i za treće zemlje. Ipak, treba nam sigurnosna kočnica za sve zemlje čiji građani ne trebaju vize kako ne bi došlo do zlouporabe vizne liberalizacije. Zadovoljan sam što smo danas dogovorili mehanizam koji će olakšati postupanje u slučaju zlouporaba", rekao je nizozemski ministar za migracije Klaas Dijkhoff.
Tim dogovorom nizozemsko predsjedništvo EU-a dobilo je mandat i okvir za pregovore s Europskim parlamentom, koji suodlučuje o tom pitanju.
 

Pročitajte više