Aktivistice Pussy Riota uhićene u Kataru. Htjele upasti na finale Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u Moskvi: EPA

ČLANICE ruskog benda Pussy Riot privedene su u nedjelju nakon što su pokušale upasti na teren na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, u znak prosvjeda protiv rata u Ukrajini, zatvaranja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i ugnjetavanja žena u Iranu, prenosi Reuters.

Prema Zakladi Cinema for Peace, dobrotvornoj organizaciji sa sjedištem u Berlinu koja se bavi humanitarnim radom, pritvorena je članica benda Nika Nikulšina, aktivist Peter Verzilov i još jedna članica benda iz Ukrajine.

Aktiviste su zaustavili djelatnici sigurnosnih službi prije nego što su uspjeli upasti na teren, stoji u priopćenju Cinema for Peace. Jaka Bizilj, osnivačica zaklade Cinema for Peace, ispričao je Reutersu da mu je Verzilov rekao da su ga sigurnosne snage povukle nekoliko sekundi prije nego što je ušao na teren. Verzilova, jednog od najpoznatijih ruskih aktivista i novinara neovisnog medija Mediazona, Moskva je već ranije stavila na svoju tjeralicu.

Prijateljica uhićena u Zagrebu

Aktivisti Pussy Riota nakratko su prekinuli finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, kada su upali na teren kako bi skrenuli pozornost na kršenja ljudskih prava u Rusiji. Zaklada je dovela Navalnog 2020. iz Rusije u Berlin na liječenje koje mu je spasilo život nakon trovanja.

Aktivistice Pussy Riota postale su poznate u Hrvatskoj u svibnju ove godine, nakon što jedna njihova prijateljica, Aja Nijazova, uhićena u Zagrebu. Nijazova je bila na međunarodnoj tjeralici koju je izdao Turkmenistan zbog, kako tvrde njezini odvjetnici, politički montiranog procesa koji se protiv nje vodi u toj državi. 

Pročitajte više