Članovi splitske mafije nagodili se s USKOK-om, jedan priznao da je naručio ubojstvo

Foto: MUP

UOČI sutrašnje sjednice optužnog vijeća splitskog Županijskog suda, na kojoj bi trebalo odlučiti o optužnici USKOK-a protiv zločinačke organizacije Željka Rajića, sklopljene su nagodbe nekolicine okrivljenika.

Duje Pivčević, koji je, među ostalim, platio 40 tisuća eura za likvidaciju Joze Čabraje kao osvetu za ubojstvo Marina Matijaša, nagodio se na 11 godina zatvora. Robert Žuvela, koji je vozio motor s kojeg je na Čabraju zapucao Ante Vučak, sklopio je sporazum na 7 godina zatvora, piše Dalmatinski portal.

>> Podignuta optužnica protiv splitske mafije. Otimali, mučili, prijetili...

Kako neslužbeno doznaje Dalmatinski portal, s USKOK-om se sporazumjelo još nekoliko okrivljenika. Svi su priznali kaznena djela za koja ih se tereti.

Nagodbe se predaju sutra, uskoro presude

Nagodbe će sutra biti predane predsjedniku optužnog vijeća Dinku Mešinu, koji nakon toga može odmah donijeti presude, kao što je to bilo napravljeno i u slučaju Petra Vuknića prije godinu dana. No, nakon izlaska iz pritvora Vuknić se predomislio te se žalio na presudu, uz obrazloženje da mu nisu pojašnjene sve okolnosti.

Sporazum nije imao pristanak oštećenika Joze Čabraje, pa je zbog toga Vrhovni sud srušio presudu i nagodbu te je Vuknića ponovno vratio na optuženičku klupu.

Bio je inače osuđen na tri i pol godine zatvora.

Željko Rajić izlazi iz zatvora

Pivčević i Žuvela, unatoč nagodbi s USKOK-om, ostaju iza rešetaka jer će biti kažnjeni strože od pet godina zatvora, pa im je pritvor obligatoran.

S druge strane, za koji dan na slobodu izlazi prvookrivljeni Željko Rajić jer mu istječe maksimalan rok za trajanje istražnog zatvora.

Njega USKOK tereti za ustrojavanje organizacije i povezivanje članova, ali ne i konkretna djela, osim iznude oca Ivana Giljanovića. On će se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Pročitajte više