Članovima posade nasukanog Marka Pola prijeti zatvorska kazna

STRUČNJACI za sigurnost pomorske plovidbe tvrde kako će kazna za posadu trajekta Marka Pola nasukanog na otočić Sit ovisiti o rezultatima testiranja na alkohol i drogu, a sigurno je da će dobiti prekršajne prijave.

Uz to, vrlo je sigurno da će neopreznu posadu dočekati i novčane kazne, a može im se i na dvije godine zabraniti upravljanje brodovima. Najneugodnija mogućnost za posadu trajekta, za koju je nedvojbeno utvrđeno da je kriva za nasukavanje Marka Pola, je podizanje kaznenih prijava. One se obično podižu kada ima ljudskih žrtava ili je materijalna šteta veća od 300 tisuća kuna, piše Novi list.

Nisu pravodobno promijenili kurs plovidbe

U nasukavanju koje se dogodilo u subotu ujutro nije bilo ljudskih žrtava, ali će materijalna šteta sigurno biti veća od 300 tisuća kuna, posebno zbog činjenice da Jadrolinijin trajekt još uvijek nije odsukan. Pitanje je i koga će stići kazne za nasukavanje, jer je u trenutku havarije zapovjednik trajekta Zdravko Reić spavao, a brodom su upravljali Sanjin Tulić i njegov kormilar.

Posebno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrdilo je kako je do nasukavanja došlo zbog nautičke pogreške članova posade koji nisu pravodobno promijenili kurs plovidbe. Brod je zbog te pogreške prvo zastrugao desnim bokom i udario desnim vijekom i kormilom za otočić Barabara da bi se potom i nasukao na otočić Sit. 

Pročitajte više