Clarke: Britanske obavještajne službe nisu napravile nikakav propust

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke branio je britanske obavještajne službe u petak ujutro tvrdeći da "nisu učinile nikakav propust" te da ništa nije upućivalo na mogućnost atentata koji su se u četvrtak dogodili u Londonu.

"Nismo imali nikakvu prethodnu informaciju o tim atentatima i, jasno, analizirat ćemo s puno pozornosti sve elemente do kojih su došle naše obavještajne službe, kako bismo utvrdili je li učinjen neki propust", rekao je.

"No, ne vjerujem da smo išta propustili; ti su atentati došli niotkud", izjavio je tajnik ministarstva unutarnjih poslova za televizijsku postaju Sky News.

Polemika o učinkovitosti britanskih obavještajnih službi pokrenuta je u petak u tisku, dan nakon atentata, jer su neki dnevnici napisali kako je razina uzbune zbog terorističke prijetnje čak smanjena prošlog mjeseca.

Centar za analizu terorizma u Whitehallu navodno je smanjio razinu uzbune za jedan stupanj u lipnju, smatrajući da prijetnja više nije "ozbiljna", što je treća razina nakon "neposredne" i "posebno ozbiljne", već samo "najosnovnija", pišu Guardian i Times.

"Sad je najvažnije pronaći počinitelje napada i surađivati sa sigurnosnom službom", rekao je ministar unutarnjih poslova.

On je dodao kako se razmatra mogućnost da je jedan ili nekoliko napada izveo kamikaza.

"Mogućnost samoubilačkog napada razmatra se kao i svi ostali mogući načini izazivanja eksplozija", rekao je Clarke.

Britanija ozbiljno istražuje i tvrdnju objavljenu na internetu da je za napade odgovorna dosad nepoznata skupina koja se naziva "Tajna skupina džihada al Qaede u Europi".

"Tvrdnja na internetu je ozbiljna pa ćemo je pozorno istražiti, ali nismo eliminirali ni druga objašnjenja", rekao je Clarke.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više