CLINTON: BUDUĆNOST AFRIKE UPITNA ZBOG PANDEMIJE AIDS-A

Bivši američki predsjednik Bill Clinton objavio je članak u južnoafričkom listu Sunday Independent, uoči obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDSa, u kojemu se među ostalim kaže da pandemija te bolesti prijeti budućnosti najsiromašnijeg kontinenta svijeta Afrike. L

"AIDS uzrokuje nepopravljivu štetu na području ekonomije, sigurnosti i zdravstva u svim onim društvima u kojima je raširen u tolikoj mjeri da poprima razmjere pandemije. Iza sebe ostavlja siročad, produbljuje siromaštvo, potiče kriminal i omogućuje da se u redove pobunjeničkih skupina od Konga do Liberija regrutiraju djeca-vojnici", ocijenio je Clinton.

Subsaharsko područje Afrike najteže je pogođeno epidemijom HIV-a, odnosno AIDS-a. Ovom je bolešću ondje zaraženo 25,6 milijuna osoba. U Južnoafričkoj Republici s HIV-om ili AIDS-om bori se pet milijuna ljudi.

Clinton je pozdravio novi plan Južnoafričke Republike o pokretanju programa pomoći oboljelima od AIDS-a na državnoj razini koji će se sastojati u upotrebi antiretroviralnih lijekova. On smatra kako predsjednik Thabo Mbeki i njegova vlada trebaju svesrdnu pomoć kako bi taj program bio realiziran.

(Hina) mh dj

Pročitajte više