CNN: Johnson je usred najveće krize do sada. Što se točno dogodilo i što slijedi?

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson suočava se s najvećom krizom dosad, nakon što su u zadnja dva dana tri ministra dala ostavke.

Jučer navečer su unutar 10 minuta dali ostavke britanski ministri financija i zdravstva, Rishi Sunak i Sajid Javid. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija, Sunak je objavio jučer na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio ostavku u pismu premijeru Johnsonu.

Danas su pak ostavke dali i ministar obrazovanja Will Quince te zastupnica Laura Trott, pomoćnica ministra prometa.

Johnson je do sada prebrodio više oluja, ali ovo bi mogla biti kap koja je prelila čašu, piše CNN.

Skandal Chrisa Pinchera

Ostavke su uslijedile nakon što je britanski premijer Boris Johnson jučer tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Quince je još u ponedjeljak branio britanskog premijera Borisa Johnsona. Kazao je da Johnson nije bio upoznat s optužbama protiv Pinchera. No, danas je iznio drugačiji stav.

"S velikom tugom i žaljenjem jutros sam podnio ostavku premijeru nakon što sam u ponedjeljak shvatio da sam u medijima iznosio tvrdnje koje su se pokazale netočnima", kazao je Quince.

Što je sljedeće?

Johnson još uvijek drži uzde u svojim rukama, barem za sada. Prema pravilima Konzervativne stranke, ako premijer preživi glasanje o povjerenju, tada se takav isti postupak ne smije pokrenuti sljedećih 12 mjeseci. Podsjetimo, Johnson je 6. lipnja sačuvao svoj položaj dobivši povjerenje.

Međutim, trenutna kriza je toliko duboka da je moguće da bi Odbor konzervativnih članova parlamenta 1922, poznat kao Odbor 1922, mogao ponovo napisati nova pravila kako bi se "riješio" premijera.

Očekuje se da će se izvršna vlast Odbora 1992 danas sastati kako bi odredila datum izbora. Ako dovoljan broj zastupnika koji ne podržavaju Johnsona dobije svoje mjesto u Odboru, povećava se šansa da uistinu dođe do promjene pravila o glasanju o nepovjerenju.

Što će se dogoditi ako Johnson podnese ostavku?

Ako Johnson podnese ostavku, to ne znači automatski da dolazi do novih izbora. Konzervativna stranka će u tom slučaju održati interne izbore kako bi izabrala novog premijera.

Johnson bi vjerojatno ostao na toj funkciji dok se ne izabere njegov nasljednik, kao što su uradili njegovi prethodnici Theresa May i David Cameron kada su podnijeli ostavke u svibnju 2019., odnosno lipnju 2016. Novi premijer bi tada vodio Britaniju do sljedećih planiranih izbora 2024. godine.

Pročitajte više