CNN: Kako znamo da je rodilište u Mariupolju bilo puno civila, a ne vojnika

Foto: Profimedia

MEDICINSKE ustanove i djelatnici stalno su na udaru ruskih snaga od početka invazije na Ukrajinu, unatoč tome što su takvi napadi suprotni ratnim pravilima. Svjetska zdravstvena organizacija popisala je 31 takav napad do 12. ožujka.

"Svaki takav napad onemogućavao je ljudima pristup životno važnim uslugama", objavila je Svjetska zdravstvena organizacija 14. ožujka.

CNN je provjerio 14 napada od 25. veljače do 14. ožujka, ovo su najgori.

  • Harkiv, 1. ožujka.
  • Izjum, 8. ožujka.
  • Mikolajiv, 12. ožujka.
  • Mariupolj, 9. ožujka.

U zračnom napadu pogođeni su rodilište i dječja bolnica u jugoistočnom gradu Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako trudnicu izvode iz bombardirane zgrade pored uništenih vozila, polomljenih stabala i ruševina.

Ruski dužnosnici tvrde da je bolnica legitimni vojni cilj i to na temelju nedokazanih tvrdnji da se na tom mjestu nalaze ukrajinske vojne mete i da su svi pacijenti i medicinsko osoblje već otišli.

CNN je napravio model kako bi identificirao indikatore koji pokazuju da se bolnički kompleks i dalje koristi u civilne svrhe.

Evo pregleda onoga što se dogodilo.

Gradska bolnica broj 3 u Mariupolju, rodilište i dječja bolnica, jedna je od osam bolnica u ovom lučkom gradu.

Sastoji se od odjela dječje dijagnostike, na kojem su djeca s imunološkim bolestima, zgrade za ženske bolesti i rodilišta.

Ruske snage opkolile su grad 2. ožujka, a bolnica je na Facebooku objavila da joj je potrebno gorivo kako bi nastavila s radom.

Rusija je očito u danima prije napada učinila sve kako bi opravdala udar na bolničke zgrade u Mariupolju.

7. ožujka

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je UN-ovu Vijeću sigurnosti kako je ukrajinska vojska, prema lokalnim izvorima, iz rodilišta broj 1. u Mariupolju izvela sve osoblje kako bi bolnicu pretvorila u borbeni položaj.

9. ožujka u 12:05

Samo nekoliko sati prije napada glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je kako u bolnici broj 3 više nema osoblja i pacijenata te kako se bolnica koristi za otvaranje vatre.

CNN nije pronašao dokaze koji bi potvrdili ruske navode da je bolnica broj 3 od 9. ožujka borbeni položaj jer su iz napadnutih zgrada izlazili civili.

9. ožujka 10:16

Ova satelitska fotografija napravljena je samo nekoliko sati prije napada.

CNN-ova rekonstrukcija područja pokazuje bolničke zgrade zajedno s autima parkiranima ispred. Isti auti mogu se vidjeti nagorjeli na snimkama s društvenih mreža nakon napada.

9. ožujka 14:35

Prvi izvještaji o bombardiranju bolnice pojavili su se na društvenim mrežama. Mariupoljsko gradsko vijeće objavilo je video na Telegramu.

 

9. ožujka 14:30

Video objavljen na Facebooku pokazuje vatrogasca kako trči kroz bolnicu pomažući ljudima da pobjegnu. Zgrada oštećena u napadu nosi natpis Odjel dječje dijagnostike. Bomba je ostavila krater u bolničkom dvorištu i teško oštetila okolne zgrade.

"Nema sumnje da se radilo o bombi bačenoj iz zraka i to teškoj najmanje 500 kilograma"

Stručnjaci za oružje slažu se da je krater dubine šest metara napravila bomba bačena iz zraka. "Nema sumnje da se radilo o bombi bačenoj iz zraka i to teškoj najmanje 500 kilograma", rekao je stručnjak za oružje Chris Cobb-Smith.

Truth Hounds, ukrajinska organizacija koja dokumentira ratne zločine od 2014. godine, objavila je kako veličina kratera odgovara bombi od najmanje 500 kilograma eksploziva bačenoj iz zrakoplova.

Najmanje pet je poginulih

Gradski dužnosnici kažu kako je najmanje 17 osoba ozlijeđeno u napadu, uključujući djecu, žene i liječnike. Najmanje pet osoba je preminulo nakon napada.

"Ležali smo na odjelima kad su oko nas poletjeli prozori, vrata i zidovi. Nismo znali što se dogodilo. Bili smo u sobama i neki su imali vremena potražiti zaklon, a neki nisu", rekla je svjedokinja napada Marijana Višegirskaja za Associated Press.

Trudna Višegirskaja, krvava lica, vidi se na fotografiji kako silazi niz stepenice u oštećenoj zgradi. Idućeg dana rodila je djevojčicu.

Među ranjenima je bila i trudnica koja je fotografirana dok su je iznosili na nosilima. Ni ona ni njen plod nisu mogli biti spašeni, potvrdio je kasnije njen liječnik. Njena fotografija izazvala je šok širom svijeta.

Rusi su tvrdili da iskazi nisu vjerodostojni

Kad su se ove priče o patnjama i stradanju pojavile, ruski dužnosnici u televizijskim i online vijestima izrazili su sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Unatoč javnom iskazu Višegirskaje za AP, Rusija je nju i ostale optužila da glume i da nisu prave žrtve. Ovu tvrdnju izrekao je ruski veleposlanik u Nizozemskoj na tamošnju televiziju.

AP je kasnije objavio kako njegovi reporteri na licu mjesta nisu pronašli znakove da se bolnica koristi kao išta drugo osim kao bolnica niti da postoji išta što bi ukazivalo da Višegirskaja nije prava pacijentica.

Twitter je objavio kako je uklonio niz tweetova ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji zbog kršenja pravila, posebice pravila o širenju mržnje i uvredljivom ponašanju povezanom s negiranjem nasilnih događaja.

Lavrov tvrdio da se bolnica koristila kao baza Azova

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je dan nakon napada na UN-ovu Vijeću sigurnosti kako je napad bio opravdan. Ustvrdio je kako se bolnica koristila kao baza Azovske bojne, koja se u međuvremenu integrirala u ukrajinsku vojsku, ali je prije bila neovisna ultranacionalistička milicija.

Svjetski lideri osudili su napad na mariupoljsku bolnicu broj 3, njima se pridružila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, kao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Potpredsjednica SAD-a Kamala Haris opisala je napad ničim izazvanim i neopravdanim.

U vrijeme objave ovog teksta Mariupolj je i dalje pod opsadom, civilne zgrade i dalje se napadaju i mnogi ljudi su u opasnosti.

Pročitajte više