koronavirus

CNN: Trump je popularniji nego ikad, ali to uopće ne čudi

Foto: EPA

DONALD TRUMP je popularniji nego ikad, piše CNN u svojoj analizi.

"Evo jedne nepobitne činjenice - predsjednik Donald Trump danas je popularan kao i prvi dan na svom poslu kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", piše CNN.

U novoj Gallupovoj anketi 49 posto Amerikanaca odobrava što Trump radi kao predsjednik, dok se 45 posto njih s tim ne slaže, što je najveći postotak potpore koji je dobio od svih Gallupovih anketa. Sa Sveučilišta Monmouth objavili su rezultate svoje ankete u ponedjeljak koji kažu da 46% građana podupire Trumpa. Ponovno, najbolji rezultat koji je imao u anketama u protekle tri godine. 

Što je dovelo do Trumpovog rasta u anketama?

Odgovor je jednostavan: način na koji se Trump odnosi prema krizi zbog koronavirusa. Gallupova anketa kaže da 60 posto Amerikanaca podupire način na koji se Trump nosi s krizom, dok ih 38 posto ne odobrava njegov rad u ovim trenucima. Šest od deset neovisnih kandidata odobrava Trumpov način postupanja s koronavirusom, kao i jedan od četiri (27%) demokrata. U Monmouthovoj anketi 50% ispitanika kazalo je da Trump radi odličan posao u krizi zbog koronavirusa, dok ih 45% smatra suprotno.

Povećana podrška Trumpu za vrijeme jedne od najvećih globalnih kriza u povijesti čovječanstva, posebno ona među neovisnima, pa čak i demokratima, ono je što povećava postotak ukupne podrške kod glasača koji već godinama stagnira. 

S jedne strane, to nije strašno iznenađujuće. Ankete dosljedno prate promjenu u podršci predsjedniku kad se država suoči s velikim krizama. Primjerice, u jeku terorističkih napada 11. rujna 2001. godine potpora tadašnjem predsjedniku Georgeu W. Bushu porasla je do čak 80, pa i gotovo 90 posto.

Oporba u kriznim situacijama ima tendenciju omekšati stav prema predsjedniku

Postoji tendencija da čak i oporba omekša svoj stav i percepciju prema predsjedniku dok je društvo u krizi i potreban mu je vođa koji ga iz te krize jedini može izvući.

S druge strane, Trumpov skok u anketama možda će šokirati ljude koji pomno prate rad njega i njegove administracije za vrijeme pandemije koronavirusa. U konačnici, sasvim je jasno da administracija nije dovoljno ozbiljno shvatila prijetnju koronavirusa i američke kapacitete za testiranje na opasni virus. 

Prosječni Amerikanac misli da Trump čini najbolje što može u borbi protiv virusa

Trumpov javni istup obilježen je netočnim tvrdnjama, primjerice "test je savršen" ili "cjepivo će uskoro doći", piše CNN. 

No ono što rezultati Gallupove i Monmouthove ankete sugeriraju jest da: a) ljudi ne prate doslovno svaku pojedinu rečenicu koju Trump izrekne ili b) ne smatraju ga osobno krivim za probleme u državi. 

Prosječna osoba u Americi vjeruje da Trump čini najviše u svojoj moći u borbi protiv koronavirusa te da ono što on govori na dnevnoj razini manje-više nije ni bitno, već je bitnije da društvo i država u cjelini što prije budu bolje. (Opaska: Jako je malo medicinskih dokaza da je Trumpov optimizam znanstveno utemeljen.)

To je važno imati na umu pri analizi političkog utjecaja koji ima ova masivna kampanja socijalnog distanciranja dok se medicina bori protiv virusa. Velik broj Amerikanaca gleda na Trumpovo ponašanje ne s visine od 50 ili 500 metara, već s visine od 50 tisuća metara, dovršava CNN svoj tekst.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više