CNN: Trump odavno krivi Kinu za koronu. Sada je zaražen, što čini Peking nervoznim

Foto: Epa

U PRVOJ predsjedničkoj debati, u kojoj je sudjelovao zajedno s protukandidatom Joeom Bidenom, Donald Trump je jasno rekao koga krivi za pandemiju koronavirusa.

"Kriva je Kina, to se nikada nije smjelo dogoditi", rekao je predsjednik, a zatim virus nazvao "kineskom pošasti".

Američki predsjednik već mjesecima neprestano spominje Kinu i njen neuspjeh u suzbijanju početnog širenja covida-19. Krivi kineske vlasti za posljedice na globalnoj razini - posebno u SAD-u gdje je od koronavirusa umrlo više od 200.000 ljudi.

Takav Trumpov nastup razljutio je Peking, koji je zauzvrat naglašavao lošu reakciju američkih vlasti na izbijanje pandemije. Naime, mnoge zemlje koje su geografski bliže Kini bile su izložene virusu prije Sjedinjenih Država, a nisu imale toliko žrtava, piše CNN.

Reakcija Kine na Trumpovu zarazu koronavirusom

Kina trenutno slavi Zlatni tjedan, osmodnevni praznik, i očekuje se da će u tom periodu na put krenuti stotine milijuna Kineza, što je dokaz tome da se zemlja u velikoj mjeri oporavila od virusa. Tijekom tog tjedna održao se i kineski Dan državnosti koji se slavi 1. listopada i kojim se obilježava osnivanje te zemlje.

Na početku su neki kineski komentatori zlurado priopćavali o Trumpovoj dijagnozi, govoreći kako se radi o karmi jer je do sada američki predsjednik konstantno krivio Kinu za pandemiju. Na Weibu, kineskoj cenzuriranoj društvenoj platformi sličnoj Twitteru, vijest je u početku privukla milijune komentara, a neki su se našalili da je to "poklon za kineski Dan državnosti".

Tako je Hu Xijin, urednik kineskog državnog tabloida Global Times, na Twitteru napisao da su predsjednik i prva dama Melania Trump, koja je također pozitivna na koronavirus, "platili cijenu zbog umanjivanja opasnosti od covida-19".

Cenzura i nervoza u Kini?

Xijin, koji je usko povezan s kineskim vodstvom, ubrzo je izbrisao tu objavu, a ostaje nejasno je li to bila osobna odluka ili smjernica odozgo. Naime, postoje dokazi da Peking sada radi na kontroli državnog narativa po pitanju Trumpove dijagnoze. Nove informacije o Trumpovoj zarazi ne nalaze se na istaknutom mjestu na većini web stranica državnih medija, iako dominiraju vijestima širom svijeta. Vodeći državni mediji, uključujući državnu televiziju CCTV i novine People's Daily, na Weibu su ukinule mogućnost komentiranja objava o Trumpu.

Iako je kineska vlada uglavnom zatvorena zbog praznika, ministarstvo vanjskih poslova izdalo je kratko priopćenje u kojem spominje "relevantna izvješća" i u kojem je poželjelo "gospodinu i gospođi Trump brzi oporavak".

Peking ima dobar razlog za nervozu zbog Trumpove dijagnoze. Kineski mediji i najviši dužnosnici već se duže vremena žale kako je zemlja, prema njihovim riječima, "žrtveno janje" za posljedice pandemije u SAD-u. A Trump bi sada mogao zauzeti još tvrđi stav prema Kini.

Desna politička struja u Sjedinjenim Državama već koristi Trumpovu dijagnozu za huškanje protiv Kine. Republikanska senatorica Kelly Loeffler napisala je jučer na Twitteru da je "Kina zarazila njihovog predsjednika", dodajući: "MORAMO IH POZVATI NA ODGOVORNOST."

Blair Brandt, donator Trumpove kampanje, smatra da je "Kineska komunistička partija biološki napala predsjednika", dok je zastupnik Mark Walker, republikanac u Pododboru za obavještajnu službu i protuterorizam, pitao: "Je li u redu procijeniti da se Kina sada službeno umiješala u naše izbore?"

Prije nego što se Trump zarazio covidom-19, kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai napisao je na Twitteru kako je čvrst i stabilan odnos "u interesu obje države". Peking je uvijek iznad svega cijenio stabilnost. Međutim, Trumpova dijagnoza - bez obzira na ishod – sada dodatno prijeti toj stabilnosti.

Pročitajte više