Čobanković na teškim mukama: Od četvrtka blokada granica prema BiH, Mađarskoj i Srbiji

NASTAVAK seljačke bune, a ujedno i raskola među udrugama dogodit će se u četvrtak za kada su mljekari najavili blokadu graničnih prijelaza prema Mađarskoj, BiH i Srbiji ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

Koordinacija četiriju seljačkih udruga odlučila je da kreću u blokadu, ako jedinstvena cijena pšenice ne bude 1,25 kuna po kilogramu, a uljane repice 2,50 kuna po kilogramu. No to nije sve, traže i da im Vlada isplati sve neisplaćene poticaje za prošlu godinu, isplatu poticaja za pšenicu i uljanu repicu te ostale kulture u novcu i to 60 posto do 31. kolovoza, piše Jutarnji list. Od ministra Čobankovića očekuju i da im obeća isplaćivanje ostatka poticaja za ovu godinu do početka 2010. godine.

"Mavrović nema pojma o poljoprivredi i govori sve što mu kažu u HSS-u"

Predsjednik ZUSSB Antun Laslo objasnio je da je do povećanja tražene cijene pšenice sa 1,10 kuna na 1,25 kuna po kilogramu došlo zbog poskupljenja plavog dizela za pola kune. Nakon dva mjeseca pregovora od otkupljivača traže da im pšenicu plaćaju 90 lipa dok bi država, po njihovom prijedlogu, tome još trebala dodati 30 lipa.

"Ukoliko do četvrtka u 11,55 ne bude potpisan sporazum s predstavnicima Vlade uslijedit će totalna blokada graničnih prijelaza u Slavoniji i Baranji. Do ispunjenja naših zahtjeva nitko neće moći ni ući ni izaći iz Hrvatske", zaključio je Laslo. On odbacuje i optužbe Željka Mavrovića da iza njegove udruge stoji politička stranka HDSSB te je boksačkom šampionu poručio da nema pojma o poljoprivredi te govori sve što mu kažu u Hrvatskoj seljačkoj stranci.

Pročitajte više