Čobanković: Plan je u četiri godine navodnjavanje proširiti na 30.000 hektara

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako bi bio zadovoljan kad bi se, do konca četverogodišnjeg mandata, navodnjavane površine sa sadašnjih 7000 povećale na 30ak tisuća hektara.

Projekt navodnjavanja za Vladu je strateški, rekao je Čobanković nakon prve sjednice Nacionalnog povjerenstva za navodnjavanje koje je utvrdilo prijedlog nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama.

Navodnjavanje je, kaže, uvjet da hrvatska poljoprivreda postane pristupačna domaćem proizvođaču, turističkom gospodarstvu, te da se značajnije poveća izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Ministar najavljuje da će do konca ove godine biti gotov master plan navodnjavanja za koji je osigurano 23 milijuna kuna.

Projekte navodnjavanja već ima nekoliko županija, primjerice Međimurska, Varaždinska, Istarska, rade se u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a vladina je ambicija sve ih obuhvatiti.

Navodnjavanje, napominje ministar, podrazumijeva određene uvjete, primjerice grupirano zemljište, zainteresirane proizvođače itd.

Čobanković je najavio da će koncem lipnja izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda posjetiti dolinu Neretve, gdje postoji opasnost da morska voda onečisti poljoprivredno zemljište, kako bi s loklanim vlastima dogovorili što činiti.

Do konca tjedna, najavio je, sastat će se sa svima koji su do sada sudjelovali u organiziranom otkupu pšenice.

Ministar je potvrdio da otkup najvažnije žitarice država neće prepustiti slučaju, da će ući u projekt otkupa, no pojedinosti nije iznosio, kao ni cijenu koju je država pritom spremna ponuditi.

(Hina) xum yjn

Pročitajte više