Čobanković ruši seljačke snove: Prošla vremena kada je država određivala cijenu pšenice

MINISTRU poljoprivrede Petru Čobankoviću nije danas bilo lako pržiti se na 38 stupnjeva Celzijusa u Đakovu, a još je k tome morao i rušiti obećanja koja je seljacima dala današnja premijerka Jadranka Kosor tijekom prosvjeda u Zagrebu.

"Prošla su vremena kada je država određivala cijenu, sada to čini tržište. Držim da ona mora biti realna, a ako ne bude, nemojte prodavati pšenicu, to vam najozbiljnije kažem", poručio je predstavnicima seljačkih udruga Čobanković predstavljajući Vladin prijedlog o ovogodišnjoj cijeni pšenice, piše Večernji list.

Država neće isplatiti 205 milijuna kuna prošlogodišnjih zaostalih poticaja

Još jedna loša vijest koju je Čobanković donio predstavnicima seljačkih udruga je i ta da poljoprivredni proizvođači neće dobiti zaostale prošlogodišnje poticaje. Ministar tvrdi kako država zbog teške financijske i gospodarske situacije nije u mogućnosti isplatiti tih 205 milijuna kuna koje je dužna seljacima.

Država namjerava proizvođačima pšenice dati 750 kuna po hektaru, a to bi im uz poticaj od 2250 kuna donijelo još 15 lipa po kilogramu. Čobanković je izbjegao zahtjevima seljaka da se definira otkupna cijena pšenice po kilogramu, a oni zbog toga prijete blokadom graničnih prijelaza i silosa.

"Sve je to jedna velika pljačka"

Seljaci smatraju sramotnim to što uz 80 do 85 lipa koliko će im, najvjerojatnije, ponuditi otkupljivači te sa 15 lipa od države, cijena po kilogramu neće doseći niti kunu. Iako je Čobanković jasno rekao kako država neće definirati cijenu pšenice, oni se još uvijek nadaju da će se to dogoditi na sutrašnjem sastanku s otkupljivačima.

Problem je i u tome što seljacima vrijeme ističe jer njihova pšenica i uljana repica već izlaze iz zemlje, a još nije definirana njihova cijena. Pozivaju Državno odvjetništvo da se uključi u cijeli slučaj te poručuju kako je sve to jedna velika pljačka.  

Pročitajte više