Coetzee: Sramežljivi dobitnik Nobelove nagrade za književnost

JUŽNOAFRIČKI pisac J.M. Coetzee, poznat u svijetu kao prvi književnik koji je osvojio britansku književnu nagradu Booker dvaput, izbjegavao je do sada medijsku slavu, što će mu biti teško nakon objave da je osvojio Nobelovu nagradu za književnost za 2003. godinu.

"Status slavne ličnosti je nešto što sam cijeli život uspijevao izbjegavati", rekao je Coetzee, "vječni favorit" za Nobelovu nagradu.

Prvu Booker nagradu osvojio je 1983. godine za roman "Život i doba Michaela K.". U povijest ulazi 1999. godine kada postaje prvi književnik koji tu nagradu osvaja dvaput s romanom "Sramota". Nije bio nazočan ni na jednoj svečanosti dodjele nagrada.

Druge nagrade koje je osvojio su nagrada Commonwealtha za najbolju knjigu, tri južnoafričke nagrade CNA, nagrada Lannan za književnost, nagrada Jeruzalem i međunarodna nagrada Irish Timesa.

U neskladu sa stilom života modernih književnika, bivši sveučilišni profesor iz Cape Towna više je volio miran život u Južnoafričkoj Republici gdje je rođen i gdje je proveo veći dio života, prije nego je emigrirao u Australiju.

Sam Coetzee nije dao objašnjenje zašto je preselio u Australiju sa svojom životnom suputnicom Dorothy Driver, ali je u e-mailu jednom studentu napisao da se raduje što odlazi iz velikog grada.

"Adelaide je grad prave veličine, čini mi se. Sviđa mi se klima, sviđa mi se arhitektura. Ako je Adelaide spor, ja volim sporost".

Uspješno izbjegavanje medijske slave nije pratilo njegova djela koja su ga učinila jednim od najboljih južnoafričkih romanopisaca zajedno s još jednom dobitnicom Nobelove nagrade iz Južnoafričke Republike - Nadine Gordimer.

Pročitajte više