Čolak odbacuje mogućnost izgreda i raskola na Saboru HDZ-a

Predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak odbacio je novinske napise u kojima se najavljuje da bi na predstojećem Saboru HDZ BiH, u svibnju ove godine, moglo doći do izgreda i rascjepa u stranci, rekavši kako su takva očekivanja "nerealna i nebulozna".

"Očekujem da će predstojeći izbori i Sabor HDZ BiH biti Sabor svečanosti gdje ćemo dobiti novo vodstvo stranke", izjavio je Čolak bosanskohercegovačkom izdanju "Večernjeg lista" od utorka.

Nedavna smjena hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića s te dužnosti pokrenula je nagađanja da bi to moglo potaknuti nova raslojavanja unutar HDZ BiH jer je Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown, koji je smijenio hrvatskog člana Predsjedništva, ostavio Čoviću mogućnost političkog angažmana u toj stranci.

Prema nekim medijskim procjenama, eventualni novi raskol u HDZ-u BiH mogao bi izazvati političku krizu i nestabilnost u BiH. No, Bariša Čolak je ustvrdio kako će se HDZ BiH ponašati u cijelosti "u skladu sa zakonima i Ustavom BiH". Čolak je pri tom podsjetio kako je HDZ BiH postao promatrač u Europskoj pučkoj stranci, čime je HDZ BiH preuzeo odgovarajuće obveze, koje, kako se izrazio, "do kraja moramo ispoštovati".

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a RH Ivo Sanader više je puta rekao kako se osobno zauzimao da HDZ BiH bude primljen u statusu promatrača Europske pučke stranke. HDZ RH je već uznapredovao do statusa pridruženog člana u Europskoj pučkoj stranci, a punopravnim se članom te stranačke grupacije može postati tek kada zemlja iz koje se stranka kandidira u Europsku pučku stranku, postane punopravni član Europske unije.

Istodobno s HDZ-om BiH u statusu promatrača Europske pučke stranke primljeni su Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog pokreta (čije je sjedište u Republici Srpskoj).

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više