˝˝Columbine˝ proglašen najboljim dokumentarcem svih vremena

DOKUMENTARNI film ´Bowling for Columbine´ o kulturi oružja u SAD-u proglašen je u izboru Međunarodne dokumentarne udruge (IDA) najboljim u svojoj kategoriji svih vremena dobivši time još veće izglede u utrci za Oscara 2003.

Redatelj filma Michael Moore na popisu najboljih dokumentaraca svih vremena našao se i na trećem mjestu s filmom iz 1989. ´Roger and Me´, u kojemu je kritički prikazao postupak proizvođača automobila General Motors Corp. i njegova direktora Rogera Smitha, koji je odlučio zatvoriti tvornicu u Flintu (Michigan), čime je na tisuće radnika ostalo bez posla.

Na drugom se mjestu uglednog popisa našao dokumentarni film ´The Thin Blue Line´ iz 1988. koji govori o osudama nedužnih za ubojstvo policajca u Dallasu 1976. Među prvih pet još su ´Hoop Dreams´ iz 1994. o jednoj srednjoškolskoj košarkaškoj momčadi te ´Salesman´ iz 1969. o četvorici prodavača Biblije koji je nude idući od vrata do vrata.

´Svi ti filmovi pružaju blizak i neposredan uvid u ljudske situacije. Oni te prisile da razmišljaš o stvarima o kojima vjerojatno nikada nisi´, rekla je izvršna direktorica IDA-e Sandra Ruch.

IDA je utemeljena 1982. kao svojevrsni forum za tvorce dokumentaraca. Od tada je prerasla u uglednu organizaciju s oko 2700 članova iz 50 zemalja.

U većini se slučajeva dokumentarci prikazuju na filmskim festivalima ili kabelskoj televiziji budući se sadržaj smatra preintelektualnim za prosječnoga filmoljupca.

Film ´Columbine´ u tome je iznimka, a smatra ga se ovogodišnjim favoritom za dodjelu nagrade Oscar u svojoj kategoriji koja će se upriličiti 23. ožujka 2003.. Dosad je već u kinodistribuciji zaradio 12,9 milijuna dolara što je zamjetna svota za dokumentarni film.

U filmu redatelj Moore opisuje strah Amerikanaca od sve češćeg nasilja i ubojstava vatrenim oružjem. Problemom smatra i što građani iznalaze sve više načina da se doskoči problemu, a među njima vodi... posjedovanje oružja.

Obuhvaćeni su pritom slučajevi poput pucnjave u srednjoj školi Columbine u Coloradu te ubojstvo šestogodišnje djevojčice u Michiganu, koje je počinio njezin vršnjak. Uključen je i intervju s predsjednikom Nacionalne udruge ljubitelja oružja, čuvenim glumcem Charltonom Hestonom.

Pročitajte više