Cook: Nakon sueza rat u Iraku najveća pogreška britanske politike

RAT UIraku, nakon Sueza 1965. godine, "pokazuje se kao najveća pogreška vanjske i sigurnosne politike Velike Britanije", ocijenio je u srijedu bivši britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook u dnevnom listu The Independent.

"Ukratko, rat niti je razotkrio oružje za masovno uništenje niti je smanjio terorističku prijetnju protiv britanskih interesa", dodao je bivši laburistički ministar koji je podnio ostavku u znak prosvjeda što je njegova zemlja krenula u rat protiv Iraka bez dozvole UN-a.

"Štoviše, nastavlja Cook, rat je samo potkopao autoritet UN-a, udaljio nas od naših glavnih saveznika u Europi i naštetio slici zemlje u Trećem svijetu, posebice muslimanskim zemljama".

Cook ističe da Tony Blair nije krenuo u invaziju na Irak zato što je raspolagao dokazima da ta zemlja posjeduje zabranjeno oružje, već zato što je američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu želio dokazati da je on njegov najbolji prijatelj i Velika Britanija najpouzdaniji saveznik.

Za istražno povjerenstvo o propustima u iračkom dosjeu, čiju je uspostavu Blair najavio u utorak, Cook tvrdi da će poslužiti kao nešto čime će se pokušati "odvući pažnja".

"Biti će to golema nepravda ako se glavnim krivcima proglase obavještajne službe", zaključio je.

(Hina) xvk ybr

Pročitajte više