Ministar Ćorić komentirao mogućnost rezova u državnoj upravi

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

MINISTAR zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić za Dnevnik N1 govorio je o novim mjerama za pomoć gospodarstvu, koje hrvatska vlada planira za travanj.

"Travanjski paket učinit će poslovanje poduzetnika lišeno bilo kakvih upitnika. Osigurat će likvidnost i anticipirati učinke krize na domaće gospodarstvo dugoročnije", rekao je Tomislav Ćorić te dodao kako će o mjerama moći govoriti konkretnije kada premijer Andrej Plenković predstavi mjere iz travanjskog paketa.

"Što se tiče očekivanja, za razliku od svih društvenih komentatora, odgovornost za mjere snosi vlada i one moraju biti dobro promišljene i adresirati probleme poduzetnika za budućnost. Poduzetnici su već sada imali odgodu plaćanja na određena davanja", kazao je Ćorić. 

Kaže da će se svi trebati solidarizirati

Kazao je i kako će se, potraje li kriza, javni sektor morati solidarizirati s privatnim. 

"O ovoj krizi promišljamo kao krizi koja se kreira i sa strane ponude i sa strane potražnje. Vlada radi na namirivanju likvidnosti, kako bi se recesija manje osjetila. U kratkom roku ne treba razmišljati o rezovima, no to treba adresirati u travanjskom paketu.

Ako kriza bude trajala duže, svi ćemo se morati solidarizirati s privatnim sektorom koji je sada najviše pogođen krizom.

Ako aspekti krize, odnosno rezultati krize, budu dugoročniji - svi segmenti društva trebaju se solidarizirati s onima koji su najpogođeniji krizom, pa tako i državni dužnosnici.

Razmišlja se o smanjenju dijela parafiskalnih nameta i oslobađanja od plaćanja parafiskalnih nameta u narednom periodu", rekao je Ćorić. Kazao je i kako je aktivacija državne imovine nešto o čemu se razmišlja, ali da prodaja pojedinih poduzeća nije na stolu.

Pročitajte više