ĆORIĆ: VOJNA POLICIJA HVO NIJE IZDALA ZAPOVIJED O NAPADU NA "VRANICU"

Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije HVO Valentin Ćorić, koji je tu dužnost obavljao tijekom hrvatskobošnjačih sukoba u Mostaru, izjavio je u ponedjeljak kako Uprava Vojne policije HVO nikada nije izdala zapovijed za napad na mostarsku zgradu "Vranica" iz koje je u svibnju 1993. nestalo 13 Bošnjaka, pripadnika Armije BiH, o čijoj se sudbini 11 godina kasnije još ništa ne zna.

Ćorić je to rekao na saslušanju pred Županijskim hercegovačkim sudom u obnovljenom sudskom postupku protiv četvorice mostarskih Hrvata (Željka Džidića, Mate Aničića, Erharda Poznića i Ivana Škutora), optuženih za ratne zločine počinjene u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba.

Nerasvijetljena sudbina 13 Bošnjaka nestalih 1993. godine iz zgrade "Vranica" smatra se jednom od ključnih prepreka za trajnije pomirenje mostarskih Hrvata i Bošnjaka.

Ćorić je rekao kako je ovih 13 Bošnjaka, pripadnika Armije BiH, čija se sudbina još ne zna, odvedeno na Strojarski fakultet u Mostaru, gdje su bili u nadležnosti kriminalističke policije, dodavši kako se ne sjeća tko je tada bio na njezinu čelu.

Na upit tužitelja o nadležnosti Vojne policije HVO u vezi ratnih zarobljenika Bošnjaka u vojarni "Heliodrom" kod Mostara Ćorić je rekao kako je Vojna policija HVO jedno vrijeme bila zadužena za izvanjsko osiguranje, ali ne i iza unutarnju sigurnost u toj vojarni.

(Hina) pg br

Pročitajte više