Covid-potvrde u zdravstvu ne uvode se 1.10., doznajemo kad kreću. Oglasio se i Beroš

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

COVID-POTVRDE u zdravstvu i socijali ipak kreću početkom listopada. 

To neće biti od 1. listopada, kako se najavljivalo, no neće biti ni puno kasnije.

Kako doznaje Index, s covid-potvrdama u sustava zdravstva i socijale trebalo bi se krenuti sljedeći tjedan, i to vjerojatno već početkom tjedna. 

Detalji novog režima

Za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna covid-potvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti covid-potvrdu, odgovarajući drugi dokaz. 

Testiranja za one koji nisu preboljeli virus ili se nisu cijepili će biti obvezna dvaput u tjedan dana. 

Kako doznajemo, u konačnoj verziji novih pravila u bolnicama i u domovima za starije neće biti bitnih promjena u odnosu na ono što je komunicirano u javnosti, tek su detaljno definirana izuzeća od novih pravila koja podrazumijevaju obvezne covid-potvrde.   

Odluku o uvođenju covid-potvrda u zdravstvo i socijalu donijet će Nacionalni stožer, a sve zdravstvene ustanove će dobiti detaljne upute o načinu provođenja te odluke.

Kao razlog uvođenja covid-potvrde navodi se postizanje najviše razine zaštite pacijenata i korisnika domova za starije od zaraze, posebno u bolnicama.

Oglasilo se Ministarstvo

O uvođenju obveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu nakon podneva se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

Poručili su da "epidemiološka situacija u zemlji, broj zaraženih i hospitaliziranih, procjene kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima te nedostatna razina cijepljenosti građana nameće potrebu uvođenja zaštitnih mjera u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi".

"Kao što smo i najavili, početkom listopada u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna covid-potvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid-potvrdu, odgovarajuć drugi dokaz, a sve to s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata", poručili su iz Ministarstva. 

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, svakodnevne brojeve zaraženih i hospitaliziranih osoba, procjene daljnjih kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima te na nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske, koja sada neznatno prelazi 53 posto, nameće se potreba uvođenja dodatnih zaštitnih mjera u svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi kojima se želi podići razina sigurnosti za sve pacijente, posebno osobe na bolničkom liječenju, te sve korisnike ustanova socijalne skrbi, kao i sve zaposlenike u tim sustavima", kaže ministar zdravstva Vili Beroš i naglašava da su tijekom posljednjih dana u Ministarstvu zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova, posebno kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kao najznačajnijih sastavnica zdravstvenog sustava, s ciljem priprema za učinkovito provođenje navedenih mjera, koje će, kako je najavljeno, biti provedene početkom listopada. 

Beroš: Ovo su sigurnosne mjere koje imaju privremeni karakter

Iz Ministarstva navode da će organizacija provođenja mjera u tim ustanovama biti prilagođena specifičnostima tih ustanova. U velikim sustavima, poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih covid-potvrda zaposlenika provodit će, navode, ovlaštene osobe od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana. Zadatak je svih ravnatelja i rukovoditelja nižih organizacijskih jedinica organizirati evidentiranje i kontrolu EU digitalne covid-potvrde svakog zaposlenika tako da svakodnevni radni procesi moraju početi bez zastoja i odvijati se u predviđenom radnom vremenu. Kažu i da će stručne službe Ministarstva zdravstva biti u stalnom kontaktu sa svim ustanovama kojima će biti potrebna pomoć u organizaciji i provedbi navedenih mjera.

"Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju Odluke sve zdravstvene ustanove u zemlji dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima", naglašava ministar Vili Beroš i dodaje da će o tome na vrijeme, osim zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi, biti obaviješteni i svi građani, posebno pacijenti, korisnici domova za starije te posjetitelji bolesnika i korisnika tih ustanova. 

"Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi", dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš i Capak u petak pojašnjavali kako će sve izgledati

Ministar zdravstva Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak u petak su pojasnili kako će sve izgledati.

"Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće, sukladno zakonu, primiti naknadu", upozorio je. 

Istaknuo je da će covid-potvrde biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima itd.

U vezi s tim kakav će biti tretman pacijenata, Capak je rekao da se i za njih priprema odluka.  

"Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, dakle oni koji idu na neki zahvat u bolnicu i naručeni su da dođu, trebat će imati covid-potvrde. Isto tako, oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat koji generira aerosol, jer je to velika opasnost za one u blizini, trebat će imati covid-potvrde. Također, i njihove posjete će trebati imati covid-potvrde, oni koji prate trudnice na porodu, roditelji koji prate djecu pri hospitalizaciji i oni koji dolaze u posjet", rekao je.

Medicinske sestre i tehničari prosvjedovali protiv uvođenja covid-potvrda

Podsjetimo i da je prošlog tjedna dio medicinskog osoblja održao prosvjed protiv uvođenja covid-potvrda u zdravstvo. 

Prosvjednici su naveli da ih se prisiljava na cijepljenje protiv covida-19 i da im se prijeti premještajem na drugo rado mjesto ako se ne cijepe, a ustvrdili su i da su covid-potvrde u zdravstvu neprovedive. Rečeno je i da je postotak pozitivnih cijepljenih toliko velik da ga ministar ne smije javno reći.

"Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva, testiranja i dovoljno opreme? Nisu nam baš ljudi umirali jer su ih zarazile neodgovorne sestre. Koji je vaš idući korak, ministre? Dijelit ćete otkaze? Onako nas je premalo. Nedostaje nas najmanje 8000, a ne poduzimate ništa", rekla je jedna od medicinskih sestara.

No nakon sastanka u Ministarstvu predstavnici sindikata su rekli da su covid-potvrde u redu, ako oni ne plaćaju testiranja. 

 

Pročitajte više