Čovjek iz Ministarstva: Ne znamo što se dogodilo u Zambiji, nismo imali ovakav slučaj

NAKON što je osmero uhićenih Hrvata u Zambiji jučer sud u Ndoli jučer pustio na slobodu te im dao rok od 48 sati da napuste zemlju, danas je došlo do preokreta. Nakon što su dobili putovnice i prošli kontrolu na aerodromu, pred sam ukrcaj dočekali su ih službenici te zadržali na aerodromu.

Službenici ih zadržali pred samim ukrcajem u avion

Za sada se ne zna puno što se naknadno dogodilo, a Vinko Ljubičić, ravnatelj Uprave za konzularne poslove koje djeluje pod MVEP-om, za Index je rekao da će hrvatski veleposlanik obaviti razgovore s nadležnim službama kako bi otkrili o čemu je točno riječ i koji je razlog ponovnog zadržavanja na aerodromu.

"Ono što znamo do sada je da su dobili rok da u 48 sati napuste Zambiju, putovnice su im bile vraćene, prošli su kontrolu na aerodromu i bili su pred ukrcajem. Onda se pojavila službenica iz migracija i rekla im da ih ne može pustiti. Zadržani su tamo. Što se dalje događa, ne znamo.

Pokrenuli smo sve kontakte kako bismo izvidjeli i došli do podataka te vidjeli o čemu se radi. Naš veleposlanik je tamo i on može obaviti službene razgovore, sve treba ići na višu razinu. Tu je nadležno ministarstvo u Zambiji i Delegacija Europske unije, koje ćemo kontaktirati", kazao nam je Ljubičić.

"Nije nam jasno što se promijenilo preko noći"

Kaže da ne zna o čemu se radi i zašto je donesena takva odluka te da ne bi ulazio u zambijske propise i osporavao ih. Kaže da ne sumnja u to da u Zambiji imaju zakonsku osnovu za zadržavanje osmero Hrvata, ali da mu nije jasno što se to promijenilo od jučer do danas.

"Što su to novo saznali ili procijenili, a što im nije bilo poznato ranije? Sud je njih pustio, postupak se obustavio, nije odlučeno o meritumu, ali su isto tako dobili rok da napuste Zambiju. Čekamo da naš veleposlanik dođe do neke konkretne informacije od nadležnih tijela.  

Nije mi jasno - ako su ih jučer mogli pustiti da idu, koji je to onda danas razlog da ih zadrže? To je neprihvatljivo i zbog tih ljudi. Jučer su dobili odluku da moraju napustiti zemlju, putovnice, riješili sve i baš u trenutku ukrcaja da im kažu da ih ipak ne mogu pustiti... To mi je jako čudno, do sada nikada nismo imali ni sličan takav konzularni slučaj", kazao nam je Ljubičić.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedna pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Jučer je sud u zambijskoj Ndoli odbacio optužnicu protiv njih te su u roku od 48 sati morali napustiti zemlju.

Pročitajte više