Credo banka: Vlasnici i sinovi napravili štetu od pola milijarde kuna!

ŠESTORICA osumnjičenika kojima bi danas trebao biti određen istražni zatvor zbog propasti Credo banke, počinili su štetu od pola milijarde kuna! Najmanje!

Vlasnici i sinovi

Vlasnici banke Boris Barač i Mirko Vuković, njihovi sinovi Vibor i Marko, članovi Kreditnog odbora banke, te predsjednik i član Uprave Šime Luketin i Mato Mišić sumnjiče se za zloporabu položaja i ovlasti te protuzakonito izvlačenje kapitala banke koja je na koncu ostala tako bez jamstvenog kapitala.

Vlasnici su dobivali visokorizične kredite koji nisu bili pokriveni zaštitnim instrumentima osiguranja naplate. Pretpostavlja se da Barač i Vuković, koji su novac plasirali u svoje privatne tvrtke, nisu imali previše problema oko dobivanja kredita s obzirom da su o tome odlučivali njihovi sinovi.

Potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka u zatvoru?!

Afera je posebno neugodna jer je među osumnjičenicima i Šime Luketin, potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Interesantno, "bili" se još nisu oglasili sa nekakvim priopćenjem glede kaznenog postupka protiv Luketina. Valjda i oni čekaju da vide hoće li potpredsjednik u zatvor.

Luketinovo uhićenje je nezgodno i zato što mu je supruga Jadranka sutkinja Općinskog suda u Splitu. Upravo zbog toga neki su splitski suci već izrazili mišljenje kako bi najbolje bilo da se predmet prebaci u neki drugi grad, jer su u Splitu svi više-manje dobri sa Luketinovima.

Ponudit će jamstvo, a imovina mora biti blokirana zbog naplate štete?!

Sud zasada neće trebati pretjerano brinuti oko postupka protiv osumnjičenih u Credo banci. U ovom trenutku tek trebaju odlučiti o zahtjevu Državnog odvjetništva da se šestorici odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke. Neki će osumnjičenici ponuditi imovinu kao jamstvo da neće zbrisati. Problem bi mogao biti u tome što će se imovina iovako-ionako morati blokirati kako bi se osigurala naplata štete, koja je, kako vidimo, uistinu respektabilna.

Pročitajte više