Crkva priznala zlostavljanje preko 400 njemačkih dječaka u zboru kojeg je vodio brat bivšeg pape

Screenshot: YouTube

KATOLIČKA crkva pristala je na odštetu žrtvama fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje se događalo polaznicima dječačke zborske škole u Regensburgu u Njemačkoj.

Rudolf Volderholzer, biskup bavarske katedrale u Regensburgu, i službeno se ispričao. Rekao je da će Crkva platiti između 5.000 i 20.000 eura svakoj žrtvi za zlostavljanja koja su počela 1953., a završila tek devedesetih godina 20. stoljeća.

Brat pape Benedikta 16., Georg Ratzinger, vodio je ovaj zbor 30 godina, odnosno od 1964. do 1994., upravo u vremenu kada se većina prijavljenih zlostavljanja događala. U svojoj izjavi talijanskom listu La Republicca, rekao je da nije znao ništa o navodnom zlostavljanju dječaka iz zbora.

Gotovo 422 žrtve su istupile i prijavile ove strašne zločine. Među njima je i Alexander Probst, bivši glavni pjevač dječjeg zbora: "Napokon su djela priznata. Sada znam: Nisam više onaj koji šteti reputaciji biskupije, nego sam jednaki partner kojega se poštuje. Tako da nije važno koji je ishod. Mnogo je važnije da su se događanja priznala", rekao je Alexandar osvrčući se na konačno priznanje Crkva da su se zlostavljanja uistinu dogodila.

Druga žrtva izjavila je pak kako su gotovo svi zlostavljači do sada preminuli, osim jednog kojemu bi za zlostavljanja uskoro trebalo početi i suđenje.

Pročitajte više