Crkva, sindikati i poslodavci usuglasili prijedlog reguliranja rada nedjeljom

PREDSTAVNICI Crkve, sindikata, poslodavaca i obrtnika usuglasili su danas prijedlog izmjena Zakona o trgovini po kojemu bi rad trgovina nedjeljom bio dozvoljen samo u turističkim mjestima za vrijeme sezone, na izuzetno važnim punktovima, te trgovinama prehranom prema koncesiji dodijeljenoj na javnom natječaju.

Prijedlogom se predviđa da nedjelja bude dan tjednog odmora, a u slučajevima kada poslodavac dobije dozvolu rada nedjeljom nijedan radnik ne bi smio raditi više od 12 nedjelja godišnje, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog Caritasa, Franjevačkog instituta za kulturu mira, Sindikata trgovine Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Dovoljno je da u manjim mjestima nedjeljom radi jedna trgovina s pretežito prehrambenim proizvodima, a u većima jedna trgovina na 10.000 stanovnika koja bi plaćala koncesiju sukladno veličini prodajnog prostora, kazao je ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira Bože Vuleta.

Svi uvjeti za koncesiju u prijedlogu zasad nisu utvrđeni, ali se pretpostavlja da trgovine s više od 200 četvornih metara prodajnog prostora ne bi udovoljavale kriterijima, budući da na tako velikoj površini uz hranu obično prodaju i ostale proizvode.

Pojam turističkog mjesta odredila bi ministarstva gospodarstva i turizma na prijedlog županijskih ureda, a koncesije u ostalim mjestima dodjeljivala bi županijska i općinska poglavarstva.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević drži da bi takav prijedlog unio više reda u rad nedjeljom i plaćanje prekovremenih sati jer bi puno manji broj trgovina bilo lakše kontrolirati, a onima koji ne bi poštivali zakonske odredbe koncesija bi se nakon godinu dana ukinula.

"Ograničenjem rada nedjeljom nitko u trgovini neće ostati bez posla jer svi ti radnici rade i preko tjedna", istaknula je Knežević proglašavajući tvrdnje pojedinih poslodavaca da će u slučaju ograničenja rada nedjeljom radnici dobivati otkaze - običnim floskulama.

Podsjetila je da se godišnje u trgovinama odradi 25 milijuna neplaćenih prekovremenih sati.

Po njezinu je mišljenju nalog premijera Ivice Račana Državnom inspektoratu o nadzoru trgovina bio "apsurdan" jer je Inspektorat svake godine podnosio izvješće Vladi o povećanju broja prekršaja, kojima se ne može stati na kraj zbog preblagih kazni i sporog rješavanja sudskih predmeta.

Predstavnici sindikata složili su se sa stajalištem Crkve da čak i u slučaju poštivanja Zakona o radu nijedan slobodan dan u tjednu ne može zamijeniti nedjelju budući da je to dan kada djeca ne idu u školu, a cijela obitelj može biti na okupu.

Danas usuglašeni prijedlog radna će grupa dostaviti Vladi i, vjerojatno preko zastupnika HSS-a, uputiti u saborsku proceduru.

Ako Sabor usvoji predložene izmjene Zakona o trgovini, postojeći Pravilnik o radnom vremenu trgovina, koji omogućuje propisivanje radnog vremena lokalnim upravama, bio bi stavljen izvan snage.

Pročitajte više