Crkva u Hrvatskoj - ne smetaju im pedofili, a napadaju svećenika zbog studiranja

Foto: Screenshot Zadarska nadbiskupija, Hina

POMALO ispod radara prošla je vijest da je Zadarska nadbiskupija prije nekoliko dana javno napala svog svećenika. 

Crkva je inače zatvorena kada je riječ o njenim pitanjima, a posebno zatvorena i suzdržana bila je kada je bila riječ o pedofilima u njenim redovima, no sada su javno osudili jednog svećenika, don Marina Marijana Ninčevića. 

Razlog? Slikao se u Varteksovu odijelu i studirao i doktorirao pedagogiju. 

Fotografija svećenika u Varteksovu odijelu bila je previše za hrvatsku Crkvu

Okidač za burnu crkvenu reakciju bila je, kako se čini, upravo fotografija svećenika u odijelu. Don Ninčević se slikao u kampanji za Varteks, a to je napravio, kako je objasnio, da bi u javnost dospjela priča o gradnji učeničkog doma u Zambiji i da bi se prikupilo što više donacija. U tome je, dodao je, i uspio. Ninčević se inače bavi i misionarstvom u Africi. 

No za Crkvu u Hrvatskoj to je bilo previše. 

Nakon što se Ninčević pojavio u kampanji modnog brenda, sklepali su priopćenje u kojem su osuli paljbu po svećeniku i odaslali ga medijima. 

U njemu su mnogošto predbacili svećeniku. Od svega su mu najviše zamjerili, kako se može iščitati iz priopćenja, to što je studirao pedagogiju na doktorskom studiju te što predaje na Hrvatskim studijima. 

Napali ga zbog - studiranja

"Nikom nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima. Ali, kad se radi o svećeniku i njegovim aktivnostima izvan župnoga pastorala, očekuje se od njega da poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone. U slučaju don Marina dr. Ninčevića zadnjih je godina puno stvari 'u neredu i mimo zakona'", započeli su iz zadarske Crkve napad na Ninčevića. 

A "u neredu" je i "mimo zakona", smatraju iz Crkve, to što Ninčević, kako tvrde, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Zamjeraju mu i to što je "nezakonito odsutan" i "bavi se poslovima za koje nema crkveno dopuštenje". Napomenuli su i da se protiv svećenika vodi proces, a imali su potrebe dodati da se dosad vodio "u diskreciji". 

Iz Crkve su, međutim, očito zaboravili da su se još 2012. godine, kada je Ninčević obranio doktorsku disertaciju, time pohvalili ni više ni manje nego na svojim web stranicama. 

Sada im Ninčevićevo studiranje smeta. Uz to, Marino Ninčević tvrdi da je od početka imao suglasnost zadarskog nadbiskupa, mons. Želimira Puljića. No iz Zadarske su biskupije za Zadarski.hr poručili da ostaju kod napisanog "jer je to istina". 

No ovdje je mnogo važnija jedna druga istina. 

Crkvi u njihovim redovima ne smetaju pedofili, ali im smetaju - studenti

Naime, ne pamti se kada je Crkva u Hrvatskoj, ovako odlučno, izravno i javno, prozvala nekog od evidentiranih pedofila iz svojih redova, kao što su sada to učinili u slučaju svećenika koji je - studirao.

Istina je i da je taj isti nadbiskup Želimir Puljić, vrlo benevolentno komentirao, pa čak na neki način i opravdavao pedofiliju u Crkvi. 

"Pojedini biskupi nisu se snašli u tome što je pedofilija. Onaj mali postotak ne znači da opravdavam Crkvu, ali što društvo čini da se ta nastranost blokira, zaustavi? Ovoj tematici se kao društvenom fenomenu nije ozbiljno ni znanstveno pristupilo. Što to znači pedofilija? Gdje ona počinje? Gdje završava?" govorio je 2012. godine Želimir Puljić 

Crkvi u Hrvatskoj ne smetaju, dakle, svećenici koji spolno zlostavljaju djecu, ali podvlače crtu kod svećenika koji - studira.

Pročitajte više