Ovom čovjeku pedofili su OK. Njegova opravdanja su odvratna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PEDOFILIJA je velik problem u Katoličkoj crkvi te je ujedno sveprisutna u hrvatskoj Katoličkoj crkvi. Najsvježiji primjer koji je aktualizirao ovu problematiku je onaj iz jednog vukovarskog naselja.

Nije sama pedofilija kao takva tu aktualna, ona se već dogodila, a prema optužnici počinio ju je svećenik koji je preminuo. Skandalozan je tu odnos Crkve prema pedofiliji.

>>Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: Da sam ga maknuo, srušio bi mu se svijet

14 mjeseci nije poduzeo ništa

Konkretno, radi se o sramotnom istupu đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je prema pisanju tjednika Novosti znao za svećenika pedofila iz vukovarskog nasilja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa. Učinio je nešto tek nakon što su mu zaprijetili da će i njega prijaviti policiji i Vatikanu.

Kako smo doznali na konferenciji za novinare, protiv sotinskog župnika Zlatka Rajčevca su župljani 2016. iznijeli niz ozbiljnih optužbi za pedofiliju, odnosno spolno zlostavljanje djece. Hranić je 2017. prijavio Rajčevca Državnom odvjetništvu. 

Kako su donijele Novosti, u studenom 2019. godine vukovarsko državno odvjetništvo podignulo je protiv Rajčevca optužnicu. Optužen je za zlostavljanje pet bivših ministrantica.  

Unatoč tome, Hranić mu je produžio mandat i omogućio mu da do 2020. bude u istoj župi u kojoj je prema optužnici zlostavljao djecu. Zajedno su njih dvojica vodili mise i krstili djecu.

Svaka optužba zahtijeva hitnu reakciju

To je prvi Hranićev propust, nešto što je nedopustivo, dakle, da se doslovno štiti popa kojeg se sumnjiči za pedofiliju. Što se tiče pedofilije među crkvenim veledostojnicima, dovoljno je da postoji sumnja, a kamoli konkretna optužnica. Radi se o toliko osjetljivoj temi da svaka, pa i najmanja moguća indikacija da se nešto dogodilo zahtijeva promptnu reakciju, a ne da se istog popa drži za oltarom.

Dapače, kako su navele Novosti, Rajčevac je u istoj župi nastavio davati sakramente vjernicima i držati mise, a jednom prilikom mu je Hranić pred župnicima zahvalio na njegovom radu.

Kako su Novosti napisale, kao nadređeni biskup Hranić je po vatikanskom zakonu morao provesti brzu i objektivnu istragu. Tim nečinjenjem, odnosno kukavičkim bježanjem od problema, Hranić je pokazao da je pedofilija u Crkvi očito tek mala nepodopština o kojoj se ne treba govoriti ako je svećenik star ili ako je većina na njegovoj strani.

Vjera u maniri kako je propovijedaju neki hrvatski crkveni dogmatici u cijelosti je anakrona i demagoška. Dojam je da je većina svećenika to što jest po zanimanju, a ne po pozivu. Hrvatski kler očito nije shvatio da je zazivanje evanđelja upravo u prijavljivanju pedofilije, a ne negiranju.

"Ostavio sam ga u službi jer je većina bila zadovoljna njime"

Tako je i Hranić smatrao da je normalnije ne dizati galamu zbog čovjekovih godina nego prijaviti moguću pedofiliju. Danas je taj isti Hranić održao konferenciju za novinare.

Rekao je prvo kako treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, ali i da treba voditi računa o dostojanstvu eventualnog počinitelja, prenio je N1. Dobro, djelovalo je to na prvu kao nekakva općenita rečenica koja se i može svakako shvatiti.

 

No nastavio je o slučaju.

"Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je on doista počinio zlo. No, budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te još uvijek nemamo pravo proglasiti župnika krivim i njega, koji se pokojni više ne može braniti, nazivati pogrdnim imenima", rekao je Hranić.

Uporan je pri tvrdnji da župniku ništa nije dokazano.

"Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi", kazao je Hranić.

Na pitanje je li rekao da pojedini župljani kleveću svećenika osam mjeseci nakon što su ga prijavili njemu, kazao je da se ne sjeća. Odgovorio je i na pitanje zašto ga je ostavio u službi.

"Ostavio sam ga jer je župa Sotin mala, nemamo dovoljno svećenika. I sad imamo svećenike koji imaju 75 godina. Kad sam susretao župno vijeće, oni su bili zadovoljni njime, većina župljana bila je zadovoljna njime, oni su rekli - ostavite ga ovdje jer nećemo imati svećenika. Ljutili su se oni koji su ga prijavili. Nisam ja njega morao ostaviti. Rekao sam da se župnika povlači kad se podiže optužnica", objasnio je.

"On je starac, srušio bi mu se svijet"

"On je tada bio tipični starac. Kad se starce miče iz njihovog svijeta, njima se ruši svijet. U takvom stanju u kakvom je bio nisam smatrao da je on prijetnja za okolinu", riječi su nadbiskupa.

Odgovorio je na pitanje kako mu to što je možda zlostavljao djevojčice od 9 do 18 godina nije bio dovoljan razlog da ga makne iz službe.

"To je majka rekla, ja sam to ozbiljno shvatio. S druge strane poteškoća je bila u tome jer mama... Susrećemo se s puno gorim stvarima... Postojao je njezin iskaz, nije dopustila da razgovaram s kćeri, postojalo je što ona kaže, ispalo je da je župnik iskoristio bolest njene kćeri.

A župnik je rekao, župnika je u razgovore sa svojom kćeri mama uključila. Župnik nije sam započeo razgovore, nego ga je mama pozvala u kuću, puno puta su razgovarali ona, njen muž, kći i župnik. Ja sam uzeo ozbiljno njezine optužbe, ne bih inače to prijavio", objasnio je.

Hranićev poučak: Ako ste pedofila pozvali u kuću, valjda zlostavljanje nije strašno

Prema mišljenju Hranića tako ispada da se mogućeg pedofila ne treba prijaviti odnosno maknuti iz službe ako ste ga sami pozvali u kuću. Ovakav zaključak nije tu cinizma radi, doista je moguće da nadbiskupove riječi upućuju na nešto takvo.

Govorio je Hranić i na sprovodu ovog svećenika. Novosti su donijele riječi sa sprovoda.

"Dragi Zlatko, cijenio sam te jer ti si pobijedio samoga sebe, a to je najteže. U teškim životnim uvjetima, prepušten samome sebi, u maloj župi, ostao si ustrajan i vjeran sebi i svojoj riječi.

Rijetki nakon što ih načne bolest ustraju u samokontroli i u dobru kao što si ti ustrajao, godinama, sve do svoje smrti. Morao si se nositi i s veoma neugodnom optužbom i zbog toga si krvario, ali si ostao miran i uspravan, ne zamjerajući onima koji su te u svojoj nevolji optuživali. U svemu veoma tih, ponizan i skroman...", rekao je tada Hranić.

Slučaj sa splitskim fratrom

Na početku teksta smo naveli kako je Crkva u Hrvatskoj puna pedofilije. Radi se tu o činjenici. Zadnji poznat slučaj dolazi iz Splita, gdje je Općinski sud potvrdio da je splitski fratar Gracijan Gašperov 1997. godine spolno zlostavljao 15-godišnjaka.

Ova je presuda zasad nepravomoćna, no važna je jer je sud na osnovu iskaza žrtve, kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja te svjedočenja fra Ambroza, Gracijanovog subrata iz reda kojem se žrtva povjerila, zaključio da je istina da je tada 15-godišnjeg mladića iz Splita Gracijan spolno zlostavljao u sakristiji samostana sv. Frane.

Sam fratar na sudu je tvrdio da nikad žrtvu nije vidio, da ništa nije istina i da nikoga nikad nije zlostavljao. Kazao je da ako je pogreška nekog zagrliti, onda je on i pogriješio, no smatra da nije bilo nikakve zle namjere u tome što je nekog zagrlio.

Slučaj popa pedofila završio na špici kultnog filma

Najpoznatiji je primjer svećenika Drage Ljubičića, župnika i vjeroučitelja iz Banjola na otoku Rabu, koji je u prosincu 2007. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima, a tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Rijeci dvije godine kasnije.

Ljubičić je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina u prostorijama Župne crkve Svete Lucije u Banjolu i područne osnovne škole u razdoblju između rujna 2003. i svibnja 2007. godine. Iz zatvora je izašao 2012. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Krčka biskupija, pod čiju nadležnost spada župa Banjol, nakon izbijanja afere je odredila da Ljubičić ne može obavljati službu župnika dok traje sudska istraga.

Nakon izlaska iz pritvora biskupija ga je smjestila u dom za umirovljene svećenike na Krku, kamo se vratio nakon što je odslužio zatvorsku kaznu. Iako je službeno umirovljen, često je uz biskupe sudjelovao i u misnim slavljima drugih župa, zaređivanju svećenika, na plenarnim sastancima krčkoga klera, skupovima za obitelj, raznim obljetnicama, komemoracijama i hodočašćima u druge države.

U čuvenom filmu Spotlight, biografskoj drami Toma McCarthyja o novinarima The Boston Globea koji su 2001. razotkrili skandal u bostonskoj biskupiji vezan za dugogodišnje seksualno zlostavljanje djece i zataškavanje moćnika i Crkve, spominje se i svećenik pedofil s otoka Raba.

Čuček - prvi pop pedofil ikad osuđen u Hrvatskoj

Prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju bio je župnik iz zagrebačkih Šestina Ivan Čuček. On je pipkao djevojčice u petom i šestom razredu kojima je na zamjeni predavao vjeronauk.

Nepravomoćnom presudom 2003. župnik Čuček osuđen je na godinu i devet mjeseci zatvora zbog 13 slučajeva bludničenja nad djevojčicama i zadovoljavanja pohote. Županijski sud, međutim, preinačio je kaznu, pa je Čuček osuđen na godinu i šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a jedno od obrazloženja uvjetne kazne bilo je to da više nije u kontaktu s djecom.

Nakon što mu je završila uvjetna kazna, 2008. prebačen je u crkvu na Dolcu, gdje je služio misu i - pripremao djecu za krizmu.

Nedjeljko Ivanov - zlostavljao dječake na ispovijedi

Jedan od najpoznatijih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi u Hrvatskoj je onaj svećenika Nedjeljka Ivanova iz Bibinja, koji je zlostavljao dječake na ispovijedi. Tražio je od njih da mu pokažu spolovilo i pričaju o masturbaciji, a za to vrijeme bi mu morali sjediti u krilu i držao im je ruku na spolovilu. Prema dostupnim informacijama, zlostavljao je preko stotinu dječaka.

>>Crkva priznala: Don Nedjeljko Ivanov je pedofil!

Protiv njega nisu pokrenuti kazneni i sudski postupci jer su kaznena djela otišla u zastaru.

Ostale slučajeve možete pogledati ovdje.

Pročitajte više