Crkva priznala: Don Nedjeljko Ivanov je pedofil!

Crkva priznala: Don Nedjeljko Ivanov je pedofil!

Foto: ZDNews.hr

NEDJELJKO IVANOV, bivši župnik u Bibinjama kraj Zadra, prvi je hrvatski svećenik koji je prema crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju.

Žrtvama bibinjskog svećenika to je putem pisma, koje je objavljeno i na stranicama Zadarske nadbiskupije, saopćio Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. U pismu se navodi da je crkveni sud osumnjičenog svećenika proglasio krivim.

Slučaj Nedjeljka Ivanova crkva je u ožujku 2012. godine iznijela pred vatikansku Kongregaciju za nauk vjere. O svemu su, kažu, obavijestili i policiju koja je također saslušala Ivanova.

Ivanov je proglašen krivim za pedofiliju, ali ni u pismu koje je Puljić poslao žrtvama, ni na konferenciji za novinare organiziranoj u Zadru nije otkriveno na koji će ga način crkva kazniti. Što se tiče Zadarske nadbiskupije i vatikanske Kongregacije za nauk vjere, ovaj slučaj je završen.

"Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2014.3(čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo", navodi se u Puljićevu pismu.

Nema kazne, nastupila zastara!

Iako je kažnjen prema crkvenom zakonu, svećenik pedofil neće biti kažnjen po zakonima Republike Hrvatske jer je nastupila zastara. Naime, istraga protiv njega završila je još 2012. godine kada je nastupila zastara.

Slobodan Denona iz zadarskog DORH-a rekao je da su protiv bibinjskog svećenika zaprimljene četiri prijave i da se odnose na razdoblje do 1983. do 1991. godine. Budući da zakonski zastara nastupa nakon 15 godina, svećenik je optužen šest godina prekasno što ga je spasilo zatvora.

Žrtve sada mogu podnijeti tužbe. Neke od žrtava seksualnog zlostavljanja svoja su svjedočanstva iznijela u medijima prije dvije godine.

Puljić se nije ni ispričao žrtvama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo koje je Puljić poslao žrtvama pedofila Ivanova objavljeno je na stranicama Zadarske nadbiskupije. Puljićevo pismo prenosimo u cijelosti:

"Gledom na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo Vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa Vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku je priopćeno da je proces otvoren, te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviješćena i policija koja je također saslušala osumnjičenog.

Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.

Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo.

 Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo Vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrjede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovališta, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrjednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno.

Svemu tomu usprkos Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni.

Uz pozdrav u Gospodinu,

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 20. veljače 2014".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara