Crkva zataškava i brine se za nezakonitu djecu hrvatskih svećenika?

NEDAVNA najava Josepha Ratzingera o tome kako Crkva ostaje na čvrstom konzervativnom stavu po pitanju celibata, navela je neke hrvatske svećenike da "Slobodnoj Dalmaciji" opišu kako celibat ne samo da se ne poštuje, nego da se i sam crkveni vrh brine da zataška "indiskrecije svojih propovjednika.

Božidar Balenović, bivši svećenik iz Kloštar Ivanića pokraj Ivanić Grada, tako kaže sljedeće: "Znam jako puno svećenika koji imaju djecu i žene 'sa strane'. Znaju to i sami biskupi, pa i kardinal Bozanić, ali o tome se ne priča. Kad biskup sazna za svećenika koji ima djevojku i dijete, pozove ga i ponudi mu odlazak u drugu župu ili inozemstvo, uz obećanje kako će se Crkva brinuti za njegovo potomstvo preko raznih fondova. Tako se dogodilo i sa mnom. Zaređen sam bio 1984. godine, zaredio me kardinal Kuharić."

Balenović nije krio svoju ljubav, a nakon što je Crkva saznala za to, poslala ga je u Osijek da "razmisli o svemu". Balenović nije pristao na prljavu igru i odlučio je skinuti halju. "Drugi normalno službuju jer, iako se zna da imaju djecu i žene, nisu došli u nemilost pošto šute i lažu o svojem spolnom i emotivnom životu vjernicima i sebi. Crkva na taj način poručuje: dok tajite svoju vezu, bit ćete svećenik, a kad javno izjavite svoju ljubav i priznate dijete, onda ste nepoželjni".

"U meni se dugo lomilo što napraviti, a onda sam shvatio da je to priroda i da nam kroz celibat nameću ponašanje u neskladu s Biblijom i prirodnim zakonima. Zaključio sam da neću biti nimalo lošiji svećenik ako se oženim. Danas kada pogledam svog sina Andriju koji ima tri i pol godine, vidim da sam dobro postupio", dodaje Balenović.

Novinar Slobodne Dalmacije razgovarao je i s jednim franjevcem iz Sinja koji ima ženu, a za to znaju i njegove kolege svećenici. "Ne mislim da sam licemjer. Tu ženu volim, ali Crkva je na prvom mjestu, a to zna i ta osoba. Nisam jedini takav..." - kratko je komentirao neimenovani franjevac.

Primjer prilično plastično dočarava jedan od većih problema s kojima se Katolička crkva danas mora nositi. Celibat, uveden isključivo kao ekonomski potez u 11. st., već stoljećima je kamen spoticanja i ispit na kojemu padaju mnogi dužnosnici Crkve.

Dolaskom Ratzingera na mjesto pape počelo se šuškati o mogućem ukidanju celibata, ali Ratzinger je naletio na prilično jako negodovanje svoje konzervativne baze, koja od njega definitivno nije očekivala liberalizaciju institucije. Najave ponovnog uvođenja latinske mise, čvrst stav oko eutanazije, klasične obitelji, tradicionalnog braka i, možda čak i najvažnije, celibata, zasad su pacificirale bazu.

I upravo tu dolazi do najvećeg problema. Dok se u Srednjem vijeku moglo skrivati da stvar na papiru ne funkcionira jednako kao u stvarnosti, današnje informacijsko društvo jednostavno ne dopušta zataškavanje tih diskrepancija. Rezultat je snažan gubitak vjernika. Hoće li Ratzinger žrtvovati daljnji gubitak ne-tradicionalista da bi zadržao bazu na svojoj strani bit će jedan od najzanimljivijih aspekata politike Vatikana u budućnosti.

J.D.

Pročitajte više