Počelo suđenje silovatelju psa iz Zagreba. Nije uhićen jer ima imunitet

Foto/screenshot: Index/HBK/YouTube

IVOR IVANIŠEVIĆ, bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije i zaposlenik Europskog parlamenta već godinama izbjegava suočavanje s optužnicom koja ga tereti da je silovao jednog od svojih pasa, ali i načina počinjenja nedjela koje je detaljno opisivao preko e-maila. 

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas mu je počelo ponovljeno suđenje nakon što je viši sud osuđujuću presudu od godine dana ukinuo.

Briselska policija već neko vrijeme ne postupa po Europskom uhidbenom nalogu o kojem su obaviještene S.I.Re.N.E. (odjel unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu MUP-a). Jutarnji javlja da je na sud pred kraj same rasprave danas stigao dopis da Ivanišević, kao stalno zaposleni službenik u Europskom parlamentu, ima imunitet. 

"Zaprimili smo obavijest Ureda Sirene Belgije u kojoj navode da Ivor Ivanišević ima imunitet i taj status onemogućuje njihovim nadležnim tijelima da prilikom postupanja i zatjecanja predmetnog liše slobode tj. uhite", navode iz uprave krim policije. 

Odvjetnik tražio da se isključi javnost

Sud će od MUP-a zatražiti kakav to točno Ivanišević status uživa i kako zatražiti skidanje imuniteta. Ovom predmetu iduće godine u jesen nastupa zastara i do sada su se na njemu izmijenila četiri suca.

Njegov odvjetnik je na početku suđenja zatražio da se sa suđenja isključi javnost. 

"Predlažem isključenje javnosti jer je optuženi izložen velikom medijskom linču uslijed kojeg mu se pogoršalo zdravstveno stanje te se liječi u najpoznatijim belgijskim klinikama, o čemu postoji medicinska dokumentacija. Ne znam je li s tom medicinskom dokumentacijom upoznat njegov poslodavac. A kako mediji izvještavaju i o njegovoj obitelji koja je izložena linču i senzacionalnim napisima, optuženom je onemogućena obrana. On bi se aktivno branio i pristupio sudu kad bi javnost bila isključena dakle kada bi imao zaštitu integriteta", rekao je Ivaniševićev odvjetnik, a sud je to odbio. 

Uhvaćen je 2015. 

Podsjetimo, uhvaćen je u sklopu akcije hvatanja pedofila koji putem interneta iskorištavaju djecu, a koja se provodila 2015. godine. Tada su istražitelji uočili jednu IP adresu s koje su se širili podaci o životinjama u eksplicitnim pozama.

E-mail adresa je bila registrirana na tvrtku koja se bavi grafičkim dizajnom, a sjedište joj je bilo na zagrebačkoj Knežiji. Vlasnik tvrtke bio je Ivanišević, a nakon pretresa tvrtke pretražen je i njegov stan u Zagrebu.

Oduzeli su mu 111 DVD-ova i CD-ova, mobitele i memorijske kartice te su utvrdili kako je koristio barem pet različitih mailova za širenje spornog sadržaja. Preko tih mailova je slao slika pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos.

Nesretni psi, mužjak i ženka, pronađeni su u lošem stanju te su poslani u prihvatilište u Dumovec.

Pročitajte više