Crkvi smeta što je Josipović odlikovao Dragu Hedla: Brani li biskup Srakić opet prijatelja Glavaša?

HRVATSKA biskupska konferencija (HBK), odnosno njena komisija Iustitia et pax izdala je danas priopćenje u kojem izražava "nezadovoljstvo i duboku zabrinutost" odlukom predsjednika Josipovića da na Međunarodni dan ljudskih prava odlikuje uglednog osječkog novinara Dragu Hedla.

"Drago Hedl je osoba koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja. U svojim napisima iz toga vremena, između ostaloga, nazivao je bl. Alojzija Stepinca krvnikom među svecima stavljajući u taj negativan kontekst i bl. Ivana Merza", stoji u priopćenju komisije Iustitia et pax.

Pozvali su predsjednika da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i da još jednom preispita svoju odluku o o dodjeli bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava.



Hedl je za svoj rad osvojio niz međunarodnih nagrada, a dugogodišnjim pisanjem za Feral Tribune o ratnim zločinima u Osijeku umnogome je doprinio procesuiranju Branimira Glavaša.

S druge strane, šef HBK je đakovački biskup Marin Srakić, osvjedočeni prijatelj pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Srakić ga je tijekom 2007., kad je Glavaš štrajkovima glađu izluđivao domaći pravosudni sustav, dvaput posjetio u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj.

"Biskup Srakić posjetio je Glavaša kao prijatelj, ali i kao biskup. Oni su prijatelji već godinama i biskup je zamolio Glavaša da prekine štrajk glađu, jer time ionako ništa neće postići, a dodatno će narušiti njegovo ionako loše zdravstveno stanje", rekao je tada biskupov tajnik Fabijan Svalina.



Srakić nije zaboravio Glavaša ni ljeta 2007. kad je na blagdan Velike Gospe u Aljmašu zahvalio svom prijatelju "za veliku pomoć u obnovi aljmaškog svetišta Gospe od utočišta".

Kruna prijateljstva je, nedvojbeno, današnje priopćenje u kojemu se Iustitia et pax zgraža nad hrabrošću novinara koji se usudio pisati o Glavaševim zločinima.

Pročitajte više