Istraga strašne nesreće kod Venecije: Spojio se niz neželjenih okolnosti?

Foto: EPA

PROŠLO je tjedan dana od teške prometne nesreće kod Venecije, u kojoj je poginula 21 osoba, uključujući i jednu Hrvaticu. Podsjetimo, autobus je sletio s nadvožnjaka i pao blizu željezničke pruge u okrugu Mestre, koji je mostom povezan s Venecijom. Istražitelji su fokusirani na stanje nadvožnjaka s kojeg je sletio autobus kojim je upravljao Alberto Rizzotto iz Trevisa. 

"Dobili smo dokumente od Općine Venecija. Među njima je i izvješće tehničara koji su u svojim pregledima konstrukcije ukazali na potrebu zamjene zaštitnih ograda u oba prometna smjera. Inzistirali su na potrebi prilagodbe zaštitnih barijera važećim standardima EU, a prijavljeni su i slučajevi propadanja metalnih traka ograde", poručio je tužitelj Bruno Cherchi.

Općinski uredi, koji također rade na rekonstruiranju povijesti spornog nadvožnjaka, već su tužiteljstvu dostavili tražene dokumente. Međutim, to nisu jedini dokumenti koji će postati dio istražnog spisa. Izvješće o nesreći lokalne policije trebalo bi uskoro stići u Palaču pravde, piše Corriere della Serra.

Vozaču autobusa pozlilo?

Tužiteljstvu će biti dostavljeni i podaci s dvije SIM kartice vozačevog mobilnog telefona, privatne i službene. Lokalna policija je pregledala mobitel i svoja će saznanja podijeliti s tužiteljstvom. Najviše se očekuje od otvaranja crne kutije koja je pronađena netaknuta. 

Ona sadrži snimke kamera postavljenih unutar (fokusirane na putnike i na središnji hodnik) i izvan autobusa, a iz tih snimki bit će moguće razumjeti kada je vozilo počelo proklizavati. "Za sada je izvjesno, prema izjavama svjedoka, da je autobus desnom stranom zagrebao zaštitnu ogradu, dok s lijeve strane nema traga dodira", kazao je Cherchi. 

Smatra kako je vozaču autobusa vjerojatno pozlilo. "Obavljena je obdukcija, ali ishod ćemo imati za desetak dana", istaknuo je. Venecijanski suci zatražili su od sudskih liječnika cijeli niz histoloških i toksikoloških pretraga koje bi mogle dati odgovor na pitanje zbog čega je vozač izgubio kontrolu nad autobusom. 

Već danima se nagađa da je tragična nesreća posljedica niza neželjenih okolnosti: autobus je 30-ak metara klizao po zahrđaloj i dotrajaloj ogradi, da bi potom upao kroz dvometarsku rupu na ogradi. Pretpostavlja se da je autobus tada ušao u prostor između dvije pregrade i frontalno probio novu pregradu.

Pročitajte više