Crne prognoze Europske komisije: Gospodarstva EU ove godine u padu od četiri posto

EKONOMIJE zemalja Europske unije ove će godine zabilježiti pad od četiri posto, što je za pola više nego je bilo predviđeno na početku ove godine, izvijestila je Europska komisija.

Pogoršavanje svjetske financijske krize, smanjenje aktivnosti svjetske trgovine i nastavak pada cijena kuća rezultiralo je ovakvim predviđanjima Europske komisije. Procjenjuje se kako oporavak europske ekonomije neće početi prije druge polovice 2010. godine. Niti europski radnici neće proći dobro u krizi te se predviđa kako će u sljedećoj godini stopa nezaposlenosti u članicama EU doseći razinu od 10,9 posto.

U "eurozoni" nezaposlenosti 11,5 posto

Nezaposlenost će u članicama EU koje plaćaju eurom biti još i veća te će njezina razina doseći 11,5 posto. Iz Europske komisije su istaknuli kako se europska ekonomija nalazi u najdubljoj i najraširenijoj recesiji u eri nakon Drugog svjetskog rata. No, nadaju se i kako će mjere koje su poduzele vlade europskih zemalja donijeti poboljšanje ekonomskih prilika sljedeće godine.

Preporuka je da se zemlje usmjere na "čišćenje" "loših" bankarskih imovina. Međunarodni monetarni fond iznio je još gore predviđanje u kojem "proriče" da će europski pad ove godine biti 4,2 posto. Najoptimističnija je Europska centralna banka s predviđanjem pada od 3,8 posto.

U siječnju je predviđanje pada bilo na razini 1,9 posto

U siječnju ove godine Europska komisija iznijela je svoja zapažanja te tvrdila kako će pad europskih gospodarstava u ovoj godini biti 1,9 posto, a da će ono u 2010. godini porasti 0,4 posto. Najveća europska ekonomija Njemačka očekuje pad od 5,4 posto, dok Italija i Velika Britanija svoj pad računaju između četiri i 4,5 posto. 

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više