Crni Veliki petak u Italiji: Pokopano 205 žrtava potresa

OBITELJI, spasioci, volonteri i političari nazočili su danas velikom skupnom sprovodu 205 žrtava potresa koji je u ponedjeljak pogodio regiju Abruzzo.

U četiri reda bili su na trgu poredani lijesovi 205 žrtava, a posebno je tužno bilo gledati 20 lijesova djece koji su bili stavljeni na one njihovih roditelja ili drugih članova obitelji. Među političarima koji su došli ispratiti žrtve bili su i predsjednik Italije Giorgio Napolitano, premijer Silvio Berlusconi, predsjednik Senata Renato Schifani i predsjednik drugog doma parlamenta Gianfranco Fini kao i vođe parlamentarnih stranaka iz vlasti i oporbe.

"Iz apsurdne priče o smrti rodit će se nova i svijetla priča o nadi i životu"

Privatni tajnik pape Benedikta XVI. Georg Gaenswein pročitao je papinu poruku u kojoj je stajalo da će Crkva u suradnji s vlastima pomoći u obnovi glavnog grada regije Abruzzo i okolnih mjesta. Papa je poručio i kako se osjeća "duhovno bliskim" onima koji su pretrpjeli gubitke te da moli za "unutarnji mir" žrtava i preživjelih.

Misa je nastavljena molitvom vatikanskog državnog tajnika Tarcisija Bertonea i nadbiskupa aquilskog Giuseppea Molinarija koji je mnoge od žrtava osobno poznavao. "Publika" je zapljeskala kada je on rekao kako će se nova i svijetla priča o životu i nadi roditi iz ove apsurdne priče o smrti. Na kraju se pomolio i muslimanski Imam za šestero Muslimana koji su poginuli u potresu.

Tijekom pogreba regiju pogodio novi potres jačine 3,1 stupanj

Premijer Berlusconi je na pogrebu bio vidno shrvan te su se u njegovim očima mogle vidjeti suze. Nije želio ostati na mjestu rezerviranom za dužnosnike, nego se spustio među članove obitelji žrtava i spasioce. Ranije je na radiju izjavio kako je nevjerojatno ganut pričama onih koji su izgubili svoj dom i djecu.

Tijekom pogreba regiju je pogodio još jedan potres jačine 3,1 stupanj po Richterovoj ljestvici. Diljem Italije mnogi poslovi su stali tijekom pogreba, a u nekim uredima, zračnim lukama i muzejima održana je i minuta šutnje za poginule. Spasioci će nastaviti potragu do Uskrsa.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više