Crnić: Izborni proces mora završiti do 18. veljače

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić potvrdio je danas kako će izborni proces, unatoč tome što će se drugi krug predsjedničkih izbora ponoviti na dva birališta, završiti do 18. veljače kada istječe mandat aktualnom predsjedniku države.

Izborni proces mora do tada biti dovršen, rekao je Crnić na konferenciji za novinare.

DIP, pojasnio je, službene izborne rezultate ne može proglasiti sve dok se 23. siječnja ne ponove izbori na biračkom mjestu u Šibeniku i u Grebaštici Gornjoj, te dok ne proteknu rokovi za prigovore.

Ako 48 sati nakon ponavljanja izbora ne bude prigovora, službeni bi rezultati mogli biti 26. siječnja, kazao je Crnić te istaknuo kako i u najlošijoj varijanti, dakle uz prigovore i žalbe, izborni postupak mora biti dovršen prije 18. veljače.

DIP, inače, smatra da izbore ne bi trebalo ponavljati ako je očito da ponovljeni izbori ne mogu utjecati na ukupan rezultat.

To je slučaj s izborima u Šibeniku i Grebaštici Gornjoj koji se ponavljaju zbog viška glasačkih listića u kutijama.

Izvjestio je da DIP nije zaprimio ni jedan prigovor zbog izbornih nepravilnosti, te podsjetio da 48-satni rok za njihovo podnošenje istječe sutra u ponoć.

DIP, opetovao je, nema učinkovitih mehanizama reagirati na eventualne nepravilnosti nakon što ti rokovi prođu.

Osim toga, dodao je, DIP može reagirati samo na konkretne prigovore, ne može poduzimati mjere u slučajevima kad se ističu paušalne, ponekad i teške tvrdnje, ali se ne daju dokazi.

Predsjednik DIP-a je podsjetio da od danas teče dvotjedni rok u kojemu svih 13 kandidata koji su se natjecali za predsjednika države mora dostaviti izvješća o sredstvima utrošenim u kampanju.

Osam dana po isteku tog roka, DIP će izvješća objaviti.

Crnić je rekao da DIP još nije raspravio slučaj dvostrukog glasovanja Antonije Knežević, ali da će to svakako učiniti.

DIP-ovi današnji izborni rezultati nisu promijenili činjenicu da je pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora Stjepan Mesić koji je dobio 65,93 posto biračkih glasova (1.454.252 glasa), dok je njegovoj protukandidatkinji Jadranki Kosor pripalo 34,07 posto odnosno 751. 626 glasova.

Foto: FAH

Pročitajte više