Crnogorci tvrde: Hrvatska nam je prodala tisuću tona nejestive pšenice

OKO TISUĆU tona pšenice iz Hrvatske koja je ovih dana prispjela u crnogorsku luku Bar, nije dobilo pozitivnu ocjenu o mikrobiološkoj ispravnosti, prenose crnogorski mediji.

Kako piše podgorički "Dan", analiza je pokazala da hrvatska pšenica ima visoku koncentraciju bakterija koje izazivaju plijesan, jer je u silosima vjerojatno bila izložena većem postotku vlage.

Prošlogodišnji urod pšenice na cijelom kontinentu desetkovan je velikim požarom u Rusiji i poplavama u Srednjoj Europi, pa cijena žitarice nezaustavljivo raste. Crnogorci su u velikim problemima sa zalihama pšenice otkad je srpska vlada sredinom mjeseca odlučila potpuno zabraniti izvoz.

Iako uporno govore o hrvatskoj pšenici, crnogorski mediji nigdje ne spominju tko je proizvođač i izvoznik pšenice koja navodno nije pogodna za pekarsku industriju ni za ishranu.

Podgorički portal in4s.net navodi, doduše, da su iz Ekotoksikološkog zavoda poručili da bi hrvatska pšenica mogla zadovoljiti minimum ispravnosti ako bi se pomiješala sa "zdravom" pšenicom.

"Očigledno je da ćemo narednih dana jesti politički hljeb, jer samo od politike ovisi hoće li ova pšenica izaći na tržište ili će biti vraćena proizvođaču", zaključuju na podgoričkom portalu.

Zbog srpskog embarga, Crna Gora je posegla za interventnim uvozom pšenice iz Hrvatske, dok joj ne stigne velika pošiljka iz Francuske.

Pročitajte više