Crnoja bi se zbog lažne adrese mogao vratiti u Remetinec

Fotomontaža: Index (FaH)

OSIM u službenoj biografiji i izborne liste HDZ-a za dijasporu, lažna adresa prebivališta
novopečenog ministra branitelja Mije Crnoje nalazi se i u registru birača što znači i na njegovoj osobnoj iskaznici.

Naravno, riječ je o adresi Gradna 85/G, a na toj adresi ne postoji ništa osim potleušice sklepane od starih transportnih paleta.

Prirez u Samoboru nula, a u Zagrebu 18 posto

Crnoja nam još od jučer ne odgovara na pismene upite, pozive i SMS poruke, no vjerojatni razlog prijavljivanja lažnog prebivališta krije se u činjenici da u Samoboru nema prireza.

Crnoja, kako smo istražili, živi sa svojom obitelji u zagrebačkom Podsusedu a ondje prirez iznosi visokih 18 posto.


Registar birača

 

 

Kazna zatvora i do 10 godina

"Tko s ciljem da on ili druga osoba potpuno ili djelomično izbjegne plaćanje poreza ili carine daje netočne ili nepotpune podatke o dohocima, predmetima ili drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne ili carinske obveze ili tko s istim ciljem u slučaju obvezne prijave ne prijavi prihod, predmet ili druge činjenice koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne ili carinske obveze, pa zbog toga dođe do smanjenja ili neutvrđenja porezne ili carinske obveze u iznosu koji prelazi dvadeset tisuća kuna kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina ", stoji u Kaznenom zakonu u članku 256. Kaznenog zakona u kojem je precizirano i da u slučaju lažnih podataka došlo do  2smanjenja ili neutvrđenja porezne obveze velikih razmjera" može se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.

Od kada Crnoja koristi lažnu adresu?

Za sada je nepoznat datum od kada je Crnoja prebacio prebivalište na nepostojeću adresu. Prema poslovnoj bazi u tvrtkama Rumica Usluge i Energija Benkovcac iz 2010. i 2012. godine spominje se adresa Zagrebačka 2b također u Samoboru, no on je već tada, sasvim sigurno, živio u Zagrebu.

Naime, mediji su 2010. godine pisali o prijetnjama Mije Crnoje prema samohranoj majci Branki Martinov. Kako se pisalo Crnoja je njen život "pretvorio u pakao" kada joj je zavario garažu.

Crnoja je tada živio ispod nje u zgradi u zagrebačkom Podsusedu.

Zagrebačka 2/b u Samoboru, još jedna adresa koju je koristio Crnoja

Bili smo jučer i naj adresi Zagrebačka 2B u Samoboru, no ondje nitko ne živi već duže vrijeme. Prizemlje je iznajmljeno, a ostatak se renovira

No, prošle je godine u svibnju postavljen kao zamjenik predsjednika nadzornog odbora tvrtke Eko Južni Jadran, a tada je prijavio adresu Gradna 85/G.

Eventualna istraga trebala bi pokazati je li počinjena šteta po državni proračun i koliko iznosi ta šteta.

U posljednje vrijeme dva su slučaja lažnog prebivališta zabavljala hrvatsku javnost. Prvi je svakako onaj bivšeg direktora Ine Tomislava Dragičevića koji je formalno prijavljen u Pušći gdje ima vikendicu, a stvarno je živio u Zagrebu. DORH je podigao optužnicu 2013. godine, a u svibnju 2014. godine počelo je suđenje, a tvrdi se da je utajio 296 tisuća kuna poreza.

Drugi slučaj je onaj šefa zagrebačkog PNUSKOK-a Zorana Filipovića koji je prema navodima Ravnateljstva policije varao državu na porezu, a Ravnateljstvo ga je prijavilo Državnom odvjetništvu!

Zoran Filipović s obitelji je živio u Zagrebu, a sve imao je prijavljeno prebivalište u Bizovcu, u Osječko-baranjskoj županiji. U Zagrebu prirez na plaću iznosi 18 posto, a u Bizovcu samo tri posto. Izvidi i dalje traju.

Pročitajte više