Cro Demoskop: Europska unija danas ne bi prošla na referendumu

PREMA istraživanju Cro Demoskopa, podrška ulasku Hrvatske u EU pada drugi mjesec za redom i sada iznosi samo 49 posto. To znači da kada bi se danas proveo referendum za ulazak, Hrvatska u Uniju ne bi ušla. S druge strane, podrška ulasku u NATO je porasla na 51,1 posto, s tim da  71,6 posto ispitanika želi da se prije ulaska u taj savez raspiše referendum.

Anketom je obuhvaćena i popularnost političara. Ivo Sanader je na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara, ispred Stjepana Mesića i Zorana Milanovića, s tim da je Sanader i najnegativniji, slijedi ga Milanović, kategorija "svi političari" te Vladimir Šeks.

Pola biračkog tijela HSU-a ne bi danas glasalo za njih

Nastavljen trend bipolarizacije i nakon parlamentarnih izbora. HDZ dobiva najviše simpatija - 35,6 posto, što pokazuje da događaji oko pregovora s EU, ZERP, sastavljanje Vlade nisu naškodili rejtingu stranke. SDP-u je privrženo 33,8 posto , HNS-u 5,4 posto. HSS je na četvrtom mjestu s potporom od 4,1 posto, što je jednako kao i u istom istraživanju prije mjesec dana.

Na petom je mjestu HSU s 3 posto izbora, što je za 1,2 postotna boda slabije od rezultata na izborima. Zanimljiv je i podatak da bi danas na izborima za HSU glasalo samo 48,6 posto njihovih glasača.

Prema ovoj anketi, poskupljenja i aktivnosti Vlade, sindikata i poslodavaca na smanjenju cijena najvažniji događaj mjeseca, znatno ispred "teških“ političkih tema  - ZERP, formiranje Vlade, zastoj u pregovorima s EU.

A.B.
Foto: I.K.

Pročitajte više