Croatia Airlines kupuje više Airbusa A220

Ilustracija: Shutterstock

CROATIA Airlines i Airbus potpisali su ugovor o nabavi najsuvremenijih zrakoplova Airbus A220, te će Croatia Airlines do 2026. godine zamijeniti sve zrakoplove novom unificiranom flotom i u potpunosti prijeći na mlazni pogon aviona, priopćeno je iz  domaćega zračnog prijevoznika.

Iz nacionalnog zračnog prijevoznika podsjećaju da zamjena flote za Croatia Airlines predstavlja dugogodišnji proces tranzicije cjelokupnog poslovanja, te da slijedi razdoblje prilagodbe svih poslovnih procesa novim zrakoplovima.

Time će se, navode, dodatno optimizirati poslovanje nacionalnog avioprijevoznika, osigurati kvalitetnija popunjenost putničke kabine, bolja iskoristivost posade, dok će Croatia Airlines postati još više ekološki prihvatljiv avioprijevoznik i značajno će smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2.

Pored toga će se osigurati znatno kvalitetniji i ugodniji letovi putnicima, ali i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje, navodi se u priopćenju, u kojemu nema financijskih detalja ugovora.

Kupuje se šest novih aviona

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić je izjavio da je s obzirom na zahtjeve putnika, kretanja na visokokonkurentnom hrvatskom i svjetskom zrakoplovnom tržištu, cijene goriva i emisije CO2 kao i ciljeve zelenih politika EU te ne manje važnu činjenicu "godine proizvodnje“ postojeće flote, odluka o zamjeni flote Croatia Airlinesa imperativ te u potpunosti sukladna donesenoj post-covid strategiji.

"Raduje me što u novi razvojni ciklus poslovanja ulazimo s partnerom kojeg dobro poznajemo te koji nam je na temelju dugogodišnje suradnje doista ponudio uvjete koje smo u ovom trenutku u mogućnosti i prihvatiti. Koristeći prostore postojećih ugovora, obnova flote predstavlja nastavak naše suradnje s Airbusom, odnosno postojećeg ugovora kojim ćemo do 2026. godine u potpunosti zamijeniti stare zrakoplove Croatia Airlinesa novima", izjavio je Bajić.

"Novim i kvalitetnijim zrakoplovima u tržišnom segmentu od 100 do 150 sjedala osigurat ćemo bolji odaziv na konkretne potrebe naših putnika čime ćemo, uvjeren sam, osigurati još efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem ćemo otvoriti i dodatne prostore u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima ali i našim zaposlenima potrebne prednosti", dodao je.

Glavni komercijalni direktor i voditelj međunarodnog poslovanja Airbusa Christian Scherer izjavio kako mu je drago što je Croatia Airlines novi korisnik zrakoplova A220.

"A220 idealan je za hrvatske zrakoplovne potrebe zbog operativne fleksibilnosti i učinkovitosti, što će kompaniji pomoći u ostvarenju ambicija regionalne i međunarodne povezanosti te pružanja vrhunskih usluga u bilo kojem aspektu, bilo da je riječ o udobnosti putnika ili ekonomičnosti putovanja i popunjenosti letova", rekao je Scherer.

Croatia Airlines još je početkom listopada izvijestio da će do 2026. godine postojeće zrakoplove zamijeniti Airbusom 220.

Kako je tada priopćeno, zamjena flote realizirat će se kroz narudžbu šest novih A220 zrakoplova, koji su ugovoreni kao dodatak postojećem ugovoru koji je kompanija zaključila 2008. godine, tada za A319 zrakoplove, koji su potom 2015. godine zamijenjeni u A320 neo tip, da bi se nakon usvojene strategije za novi razvojni ciklus odabrao tip A220, kapaciteta 127 i 148 sjedala. 

Pročitajte više