Croatiastočar: Nema sumnje u zdravstvenu ispravnost hrvatskih proizvoda

GOSPODARSKO udruženje proizvođača i prerađivača mesa i mlijeka u Hrvatskoj Croatiastočar u današnjem priopćenju ocjenjuje da hrvatski proizvođački i prerađivački standardi potrošačima jamče visoku sigurnost te da nema razloga za sumnju u zdravstvenu ispravnost naših proizvoda.

Kako se navodi, Croatiastočar uvažava zanimanje javnosti za pojavu sumnje na prvi slučaj spongioformne encefalopatije ("kravljega ludila") u Hrvatskoj i želi pridonijeti da građani dobiju što više podataka i stručnih stajališta o toj problematici. Ističu da su svjesni mogućih posljedica za hrvatsko gospodarstvo, ali da je njihov prvenstveni cilj zaštita zdravlja potrošača.

Podsjećaju da je bolest "kravljega ludila" prisutna u Europi od 1984. te da je poznata uzročno-posljedična veza u širenju te bolesti među životinjama i prijenosu na ljude.

Dodaje se da Hrvatska, kad je riječ o tehnologiji proizvodnje goveđega mesa te genetske strukture i predispozicije naših goveda, nije u kategoriji više skupine rizika za širenje te bolesti. U proizvodnji goveđega mesa u Hrvatskoj poduzimaju se pak od 1995. sve potrebne mjere da se onemogući prijenos te bolesti u lancu proizvodnje, u klaonicama i pogonima za preradu mesa provodi se kontrola i nadzor, a i promet i prerada goveđega mesa mogući su tek nakon nakon dobivenih negativnih rezultata inspekcije i laboratorijskih analiza pa ne postoji, ocjenjuje se, nikakva mogućnost da se u legalnom prodajnom lancu pojave proizvodi opasni po zdravlju.

Zato se, ističe se, može zaključiti da je, procjenjujući moguće rizike i uspoređujući ih s iskustvima zemalja koje su imale slične probleme, kod nas vrlo mali rizik širenja "kravljega ludila" među govedima.

Pročitajte više