Crobexi u četvrtak pali na najniže razine u dvije godine, u petak ipak porasli

Foto: zse.hr

U PROŠLOTJEDNOM trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su, pod utjecajem nestabilnosti na svjetskim burzama, znatno oscilirali, pa su u četvrtak pali na najniže razine u dvije godine, da bi tjedan ipak završili s blagim dobicima.

Nakon dva tjedna pada, Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,34 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 1.034 boda.

No, tijekom tjedna oštro su oscilirali, pa su tako u četvrtak dotaknuli najniže razine od ljeta 2016. godine - Crobex se spustio na 1.752 boda, najnižu razinu od 25. srpnja 2016., a Crobex10 na 1.026 bodova, najniže od 4. kolovoza iste godine.

Crobextransport najviše porastao

Svi sektorski indeksi na tjednoj razini su porasli, a najviše Crobextransport, za 11,65 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 28,4 milijuna kuna, što je otprilike dva milijuna više nego tjedan ranije.

Uz to, ostvaren je i blok promet od 8,35 milijuna kuna – dionicom Kraša 3,54 milijuna kuna, po cijeni od 380 kuna, HT-a 2,8 milijuna kuna, po cijeni dionice od 150,5 kuna, te Podravke 2 milijuna kuna, po cijeni od 346 kuna.

"Protekli trgovinski tjedan na burzi bio je skraćen jer se u ponedjeljak nije trgovalo, a ostvaren je ukupni promet dionicama od 29 milijuna kuna, odnosno prosječno nešto više od 7 milijuna kuna po danu”, ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Valamar Riviere

Kako dodaje, ovotjedno trgovanje bilo je obilježeno ponovnim prelijevanjem nestabilnosti sa svjetskih i regionalnih burzi na domaće tržište kapitala.

„Tako je Crobex u utorak porastao 0,48 posto, da bi u srijedu i četvrtak pao, i to za 0,28 posto i 0,88 posto. Petak je donio oporavak Crobexa za 1,03 posto, ponajviše zahvaljujući dionici Atlantske plovidbe koja je taj dan ostvarila rast cijene od 40,88 posto", navodi Jurić.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Valamar Riviere, s 5,5 milijuna kuna prometa, i rastom cijene za 3,3 posto, na 37,5 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adris grupe, s 3,7 milijuna kuna prometa, čija je cijena skliznula oko pola posto, na 427 kuna.

Dionicom Arena Hospitality Groupa ostvareno je 2,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,37 posto, na 360 kuna.

Među najlikvidnije, s 2,6 milijuna kuna prometa, uvrstila se i dionica HT-a, čija je cijena ojačala 0,67 posto, na 151 kunu.

Od 68 izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 19 ostvarilo je rast cijena, 31 pad, a 18 stagnaciju u odnosu na tjedan ranije.

Najveća dobitnica uvjerljivo je bila dionica Atlantske plovidbe

Najveća dobitnica uvjerljivo je bila dionica Atlantske plovidbe, koja je na tjednoj razini ostvarila rast cijene od gotovo 32 posto, na 448 kuna, uz promet od 1,7 milijuna kuna.

Znatnije su poskupile i dionice Tehnike te Jadroplova, za više od 20 posto.

Najveća je gubitnica, pak, među likvidnijim izdanjima bila dionica Končara EL, čija je cijena pala 3,76 posto, na 640 kuna, uz 1,9 milijuna kuna prometa.

Od korporativnih vijesti, Jurić ističe objavu Podravke o novom kolektivnom ugovoru.

"Od bitnih promjena u odnosu na stari ugovor vrijedi istaknuti povećanje materijalnih prava zaposlenika, od rasta minimalne i prosječne plaće te ostalih beneficija", kaže Jurić.

Cijena dionice Podravke na tjednoj razini oslabjela je 0,6 posto, na 344 kune, uz promet od 1,2 milijuna kuna.

"Sljedeći tjedan očekujemo smirivanje napetosti i nestabilnosti na svjetskim i regionalnim burzama, što bi trebalo pridonijeti i oporavku dionica na Zagrebačkoj burzi koje su protekloga tjedna zabilježile pad cijene", zaključuje Jurić.

Pročitajte više